Helyi közélet

2013.06.28. 08:12

Jegyzet: Beteg ötletek jobbra!

<em>Nemrégiben elvetődtem a megye egyik meghatározó szarvasmarha-tenyészetébe, ahol a tulajdonos büszkén vezetett körbe az 50 állásos körforgó rendszerű fejőházukban</em>. <strong>Petneházi Attila jegyzete</strong>.

Nemrégiben elvetődtem a megye egyik meghatározó szarvasmarha-tenyészetébe, ahol a tulajdonos büszkén vezetett körbe az 50 állásos körforgó rendszerű fejőházukban. Petneházi Attila jegyzete.

Alig hittem a szememnek; a jószágok nyakában lógó elektronikus érzékelők segítségével a fejőgép beazonosítja a teheneket és mindegyikről külön állapotlapot állít ki, mire a fejés befejeződik. A monitorról leolvasható a fejt tej mennyisége, minősége, sőt az is, hogy az állatnak van-e bármilyen betegsége. A számítógép oszt-szoroz, majd pedig automata kapuk választják el egymástól az egészségügyi kezelésre, illetve a termékenyítésre váró egyedeket.

Hazafelé menet az autóban azon gondolkoztam, hogy talán a jogalkotás felső szintjein is alkalmazhatóak lennének efféle körforgó rendszerű fejőházak. Itt van például az új földtörvény; milyen szép is lenne az ezen dolgozó ötletgazdákat mind beterelni egy (ötlet)fejőházba, hogy mire kétszer körbejár a dob, mindegyikükről tudni lehessen: olyan őrült gondolatai támadtak, hogy sürgően orvosi kezelésre szorul, vagy éppen ellenkezőleg; az ötlete előrevisz, olyannyira, hogy akár mások agyára is termékenyítőleg hat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában