Helyi közélet

2013.06.26. 09:47

Ha nem nyit idejében, elveszítheti a jogot

Debrecen - Mintha söréttel szórták volna meg Debrecen képzeletbeli térképét, úgy helyezkednek el a trafikok.

Debrecen - Mintha söréttel szórták volna meg Debrecen képzeletbeli térképét, úgy helyezkednek el a trafikok.

Soha ennyi üzlethelyiségben nem szólt még a fúró, nem cserélődött a berendezés, nem szépült a fal egyszerre, mint most. Ezúttal nem a főépítész regulázta meg az üzleteket, „csak” a nemzeti dohányboltok július elsejei nyitására készülnek a tulajdonosok. Már ahol.

Kedden nyakunkba vettük a várost, hogy „feltérképezzük” merre is lesznek a (régi-)új trafikok Debrecenben, mivel egységes nyilvántartás nincs róluk. (Sőt, az üzletek egy részénél jelezte csak tábla, vagy legalább egy megtépázott A4-es papír, hogy ott dohánybolt létesül.)

A nap végi tapasztalataink összesítésekor úgy láttuk, ha készülne egy térkép, akkor az úgy nézne ki, mintha sörétes puskával „helyezték volna el” rajtuk a trafikokat. A belvárosban a szórás sűrű. A Hatvan utcán és a Petőfi téren például csak egy-egy üzlet választja el az ott létesülő nemzeti dohányboltokat. A Csonka templom környéke is hasonló képet mutat (öt üzlet lesz egy 200 méter sugarú körben), míg kifelé haladva a centrumból, egyre ritkulnak a hivatalos cigarettaárusító helyek. Bár vannak népszerű környékek, a Sámsoni úton például 500 méteren belül három dohánybolt is létesül.

Egymás hegyén hátán

Csuhai János és Varga András két üzletre pályázott. Végül egyet nyertek a Hatvan utcán, de annak sem tudnak maradéktalanul örülni. Mellettük kettővel szintén cigis trafik lesz.

- Az, hogy nem kellett az üzlet pontos helyét is megjelölni a pályázatban szerintem nagy hiba volt - véleményezte a helyzetet Csuhai János, akitől azt is megtudtuk, hogy bár az boltot elsejével meg kell nyitniuk, ám a törvénybe foglalt nyereségre csak 15-e után számíthatnak.

A vállalkozók már csak az utolsó simításokat végezték a trafikon, ám - mint mondták -, akik nem gondoltak időben a kötelezően előírt berendezések, táblák beszerzésére, azok bajban lesznek, akár jelentős kötbérre is számíthatnak.

További részletek a Napló mai (06.26.) számában!

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában