Helyi közélet

2013.06.20. 10:19

Fordulat a gázcsatában

Debrecen - Egy új jogszabálynak köszönhetően kedvezőbb helyzetbe kerültek a gázszolgáltatóval szemben a fogyasztók.

Debrecen - Egy új jogszabálynak köszönhetően kedvezőbb helyzetbe kerültek a gázszolgáltatóval szemben a fogyasztók.

Az elmúlt években alaposan megnőtt azon esetek száma, amikor a gázszolgáltatók gázlopással (hivatalosan: szabálytalan vételezéssel) vádolták meg fogyasztóikat.

Egy új törvény ezentúl arra kötelezi a gázszolgáltatókat, hogy ha ennek gyanúja felmerül, ne csak szakértői vélemény alapján rójanak ki büntetést, hanem bírósági eljárás keretében bizonyítsák be állításukat.

A gázszolgáltató álláspontja

A Tigáz korábbi tájékoztatása szerint, szolgáltatási területükön évente nagyjából két Velencei-tónak megfelelő mennyiségű, 70 millió köbméternyi gázt lopnak el. Ez 50 ezer család éves fogyasztásának felel meg. A társaság 2012-ben a 72 ezer célzott ellenőrzés során mintegy 13 ezer esetben tárt fel szabálytalan vételezést. A gázlopások felében a plombát sértették meg, illetve a mérő számlálóját pörgették vissza.

Az esetek 15 százalékában a mágnesezést, a maradékban pedig a mért rendszer megkerülését alkalmazták - fogalmazott a gázszolgáltató közleménye.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában