Helyi közélet

2013.06.27. 11:49

Bizakodhatnak a kereskedők

Debrecen - Hosszas mélyrepülés után a fogyasztói bizalom indexe három negyedéve emelkedik.

Debrecen - Hosszas mélyrepülés után a fogyasztói bizalom indexe három negyedéve emelkedik.

A fogyasztói várakozások az ország gazdasági helyzetének rövid távú optimista megítélése okán erőteljesen javultak, a vásárlási hajlandóság egyelőre még stagnál. A munkanélküliségre és inflációra vonatkozó várakozások számottevően nem változtak, a család reáljövedelmének prognózisát és a hitelfelvételi kedvet illetően némiképp nőtt a borúlátás mértéke.

Javuló megítélés

A GfK Hungária Komplex Fogyasztói Bizalom Index (FBI) alakulásában jelentős emelkedés figyelhető meg 2013 második negyedévében, értéke 11 pontos növekedéssel elérte a 195,9 pontot. A növekedés oka, hogy javult az ország gazdasági helyzetének megítélése különösen rövid távon, vagyis az elkövetkező 12 hónapra vonatkozóan: az ország gazdasági helyzetét rövid távon optimistán megítélők aránya az előző negyedévben mért 24 százalék után júniusban 28 százalékra emelkedett.

Mindazonáltal a márciusi 20 százalékkal szemben az év 6.hónapjában már 27 százalék nyilatkozott arról, hogy az ország gazdasági helyzetet ma jobb, mint egy évvel ezelőtt; továbbá emelkedett az előző negyedévhez képest emelkedett a derűlátók aránya, hiszen közel minden második magyar lakos (47 százalék) javulást vár hosszú távon.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában