Helyi közélet

2013.06.03. 18:52

299 település jelentkezett a Virágos Magyarországért versenybe

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Az idén 299 település jelentkezett a Virágos Magyarországért versenybe a május 31-i határidőig - közölte a Magyar Turizmus (MT) Zrt.

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Az idén 299 település jelentkezett a Virágos Magyarországért versenybe a május 31-i határidőig - közölte a Magyar Turizmus (MT) Zrt.

A Virágos Magyarországért verseny immár csaknem két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezel. A versenyt minisztériumok, az Országgyűlés több bizottsága és számos civil szervezet is támogatja. Orbán Viktor miniszterelnök két település részére ajánlott fel díjat.

Az országos mellett ma már helyi - városi, megyei, régiós - versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében.

A korábbiakhoz hasonlóan idén is önkormányzatok nevezhettek.

A Virágos Magyarországért versenynek minden évben vannak kiemelt témái, 2013-ban a helyi természeti értékek, tájérték, kiemelten a növény és állatvilág megőrzése.

A benevezett településeket a szakemberekből álló területi zsűrik 2013 nyarán keresik fel, különböző bírálati szempontok - többek között a zöldfelületek minősége és rendezettsége, környezetvédelem, fenntarthatóság, kommunikáció, turisztikai látnivalók - szerint értékelnek, de figyelembe veszik az önkormányzatok és a helyi lakosság részvételét is a környezet szépítésében.

A helyszínbejárások után a verseny kiírói, szervező bizottsága és értékelő bizottsága nevezi meg 2013 legvirágosabb városát és falvát, amelyek 2014-ben Magyarországot képviselhetik az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén.

Tavaly Százhalombatta és Lövő indult az európai versenyen, mindkét település ezüst fokozatot ért el. Az idén Hévíz és Csopak készül az európai megmérettetésre, a nemzetközi zsűri július második hetében keresi fel a két települést.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában