Helyi közélet

2013.05.10. 17:47

Több lett volna mint trafik: egy kellemes hely

Debrecen - Minden reménye a dohánybolt volt a régóta állástalan asszonynak – a munkára.

Debrecen - Minden reménye a dohánybolt volt a régóta állástalan asszonynak – a munkára.Tartós munkanélküliként, saját üzlethelyiséggel pályázott dohánykoncesszióra, úgy gondolja, minden feltételnek megfelelt, mégsem nyert Banáné Varga Edit, aki elkeseredésében kereste fel szerkesztőségünket, hogy történetét megossza velünk.

– Tavaly elvették a 20 ezer forintos segélyemet, most itt állok 54 évesen jövedelem nélkül. Legutóbb három hónapig dolgoztam napi 12 órát, amikor lejárt a szerződés, megszüntették a munkaviszonyomat a többi alkalmazottéval együtt – meséli debreceni olvasónk, hozzátéve, fia támogatja, aki Angliában dolgozik.

– Mindketten nagyon megörültünk a pályázati lehetőségnek, ugyanis van egy üzlethelyiségünk a Kassai úton. Elég nagy, rendezett, utoljára szépségszalon volt benne. Évek óta nem működik, de azóta is fizetem rá az építményadót, hivatalosan fenntartom, éppen azért, hogy ha úgy adódik, ne kelljen az újraindítással bajlódni – magyarázza Banáné Varga Edit.

Pályázatában vállalta, hogy mozgássérült vagy rokkantnyugdíjas alkalmazottat vesz fel, ő maga tartós munkanélküliként szintén az állítólag támogatandók között volt. Fiával azt is kitalálták, hogyan rendezik be az üzletet. Nem csak trafik lett volna, hanem egy kellemes hely, ahol le lehet ülni, és például elolvasni az újságot. Néhány szép antik darabot is beszerzett a fiú kint, ülőbútort, lámpát, összességében sok pénzt költve rá. Nagyon igényesen akartuk megcsinálni – hangsúlyozza panaszosunk.

Megfelelt a feltételeknek

– Én magam boltvezetői papírral rendelkezem, s rutinnal is: néhány évig mini-abc-t működtettem. Azt is kiszámoltam, hogy még az eredeti 3-4 százalékos árréssel is megérte volna trafikot nyitni, hiszen forgalmas helyen van az üzlet és saját tulajdonként nem kellett volna bérleti díjat fizetnem. Úgy gondoltam, minden együtt van a sikerhez és mégis, indoklás nélkül elutasították a pályázatomat. Két napig sírtam...

– Azóta már kevésbé az elutasítás, inkább az fáj, hogy ismerek nyertes családot, tagjai két trafikot is nyithatnak, s tudom, hogy biztosra mentek: még az eredményhirdetés előtt úgy felemelték az üzlethelyiségük bérlőjének díját, hogy az inkább odébbállt. Ráadásul korábbi bérlőjükként van képem róluk, hogy úgy mondjam, nem tartanak be minden adószabályt – mondja el keserűségét az asszony.

– Hatalmas csalódás ért, azt hittem, tiszta a pályázat, de úgy érzem, nyilvánosan szembeköptek. Miközben állítólag kisvállalkozókon, tartós munkanélkülieken, mint amilyen én is vagyok, akartak segíteni, milliomosok is kaptak koncessziós jogot – részletezi, megjegyezve, hogy „a tűz közelében lévők” juthattak trafikhoz.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában