Helyi közélet

2013.05.09. 16:17

Sokan kérdeztek az adózásról

Debrecen - A személyijövedelemadó-bevallás közelgő határideje miatt kértük telefonhoz a NAV munkatársát.

Debrecen - A személyijövedelemadó-bevallás közelgő határideje miatt kértük telefonhoz a NAV munkatársát.Volt, aki az adóbevallási nyomtatvány helyes kitöltéséről, de olyan is, aki az élettársa gyermeke után járó vagy nem járó adókedvezmény igénybevételéről kérdezte a Józsa Évát, a NAV munkatársát, aki a Napló szerkesztőségében várta olvasóink telefonhívásait.

Melyik a helyes?

Az egyik telefonáló munkaviszonyból származó rendszeres és nem rendszeres jövedelemmel rendelkezett, és véleménye szerint a munkáltatói igazoláson az adóalap kiegészítés nem helyesen szerepel, mert a bevallását számítógépes programmal kitöltve más összeg jön ki. Melyik a helyes? A szakember arról tájékoztatta, hogy a szja törvény 2012-re hatályos rendelkezései szerint az adóalap kiegészítést 2.424 000ft-tól kell alkalmazni. A programmal támogatott kitöltés – amennyiben helyesen adja meg a jövedelmek összegét - helyesen fogja „kiszámolni „az adóalap kiegészítés összegét, így az lesz az irányadó. Fűzesi Ferencné arról érdeklődött, van e valamilyen teendője amennyiben semmilyen adóköteles jövedelme nem volt 2012-ben de bevallás csomagot kapott, (ez egyébként több kérdezőnél is felmerült). Józsa Éva közölte vele, hogy amennyiben nem rendelkezett adóköteles jövedelemmel, akkor nem kell adóbevallást sem benyújtania.

Azonos gondok

Lukács Sándorné, Végh Lajosné és Lőrincz Gusztáv is olyan jövedelemmel rendelkeztek, ami vagy adómentes (például gyes vagy nyugdíj) vagy önkormányzattól kapott segély, és azért nem kell bevallást adni. Ugyanez az eset ha az öt évet meghaladóan tulajdonunkban levő lakóingatlant eladjuk, ha az önkéntes nyugdíjpénztárból a kötelező várakozási idő letelte után csak a hozamot vesszük fel, vagy csupán egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmem volt 840 ezer forint összeghatár alatt. Többen érdeklődtek a családi kedvezmény igénybevételének a szabályairól. Például egy családban egy gyermek van, aki befejezte középiskolai tanulmányait és utána felsőoktatásban folytatja; meddig vehető igénybe a kedvezmény? A törvényi szabályozás szerint a családi kedvezmény feltétele a családi pótlékra való jogosultság. Ez a kérdező esetében a középiskolai tanulmányok befejezése, ezt követően már nem vehető figyelembe a családi kedvezmény.

Egy telefonáló arról panaszkodott, hogy munkáltatója hibájából - nyilatkozata ellenére - négy gyermek figyelembevételével vonták tőle a személyijövedelemadó-előleget, holott neki csak két családi pótlékra jogosult gyermeke van, a másik kettő elvált feleségének háztartásában nevelkedik és nincs bírósági ítélet szerinti közös szülői felügyelet. Mi a teendő?

Vissza kell fizetni

Józsa Éva válaszában elmondta, annak ellenére, hogy nem az adóalany hibájából történt a kedvezmény igénybevétele, azt vissza kell fizetni, és természetesen az adóbevallásban csak a jogosult gyermekeket lehet feltüntetni. Természetesen az így keletkezett adókötelezettségre módja van fizetési kedvezményt kérni. Másik kérdés arra irányult, hogy melyik sorban kell feltüntetni a munkáltató által folyósított táppénzt, illetve a közcélú foglalkoztatásból származó jövedelmet? Mindkettőt a bevallás 1. sorában - mondta a szakember. Egy érdeklődő hihetetlennek tartotta, hogy családi gazdaság tagja öt éves gyermek is lehet, és így ő is részesült a bevételekből. Józsa Éva tájékoztatta, hogy a termőföldről szóló törvény nem tiltja és nem köti korhoz a családi gazdaságban való részvételt, míg az őstermelői igazolvány kiváltására valóban csak a 16. évet betöltött személy jogosult.

Helyes ez így?

Egy kérdező arról panaszkodott a Napló szakembertelefon-vonalán, hogy a társasházukban a takarítást megegyezés alapján bizonyos lakók végzik, akik ezért pénzjuttatásban részesülnek, és (hogy a kérdezőt idézzük) „zsebből zsebbe„ történik a kifizetés; helyes e ez? Természetesen nem, hiszen  az adóköteles jövedelmet be kell vallani a magánszemélynek, a társasháznak pedig szintén bevallási kötelezettsége van elektronikus formában, továbbá adatszolgáltatási, igazolás-kiadási, és adóelőleg-levonási kötelezettsége is keletkezik. 

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában