Helyi közélet

2013.05.31. 09:29

Ritka lelet a kerékpárút alatt

Nyíradony -  Rézkori, ezen belül a Bodrogkeresztúri-kultúrába tartozó település részletét találták meg nemrégiben Nyíradony közelében, a várost Aradványpusztával összekötő kerékpárút építése közben - tájékoztatott Kolozsi Barbara régész, a Déri Múzeum munkatársa.

Nyíradony -  Rézkori, ezen belül a Bodrogkeresztúri-kultúrába tartozó település részletét találták meg nemrégiben Nyíradony közelében, a várost Aradványpusztával összekötő kerékpárút építése közben - tájékoztatott Kolozsi Barbara régész, a Déri Múzeum munkatársa.A kerámia töredékek, falmaradványok, állatcsontok, kőbalták, obszidiánból készült nyílhegyek, vakarók és vágószerszámok, pattintott kőeszközök mintegy 6000 évesek. A régészek sejtették, hogy a föld egy település maradványait rejti, mert a kerékpárút építése előtt, az előzetes felmérés során felszíni leletek kerültek elő.

Bár érdemes lenne tovább kutatni, egyik oldalon az út, másikon erdő van, emiatt a további feltárást csak igen nehézkesen és költségesen lehetne elvégezni - tudtuk meg.

Kolozsi Barbara azt is elmondta, hogy a Bodrogkeresztúri-kultúra nevét arról a településről kapta, ahol e korból származó leleteket először tárták fel. A nyíradonyi régészeti kincs annyiban ritka, hogy ebből a kultúrából inkább temetők maradványai ismertek, falvaké kevésbé, mert a kultúra népességének kisméretű települései nehezen figyelhetőek meg régészetileg, mivel ezek inkább állattenyésztő népek szálláshelyei, mint állandó települések voltak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában