Helyi közélet

2013.05.29. 19:13

Nem a könnygáz lett volna a megoldás

Papp Károly kivizsgáltatta az ügyet és helytelennek ítélte a rendőri fellépést.

Papp Károly kivizsgáltatta az ügyet és helytelennek ítélte a rendőri fellépést.

Debrecen – Az országos rendőr rendőrfőkapitány szakszerűtlennek és aránytalannak találta a könnygáz alkalmazását a vasárnapi DVSC-FTC bajnoki labdarúgó-mérkőzést követő rendőri intézkedés során; az eset során egy 9 éves gyermek orvosi ellátásra szorult, ezért a hét elején a Napló is bővebb tájékoztatást kért a rendőrségtől az ügyben.

Fegyelmi eljárásban

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerda délutáni közleménye szerint Papp Károly a vizsgálat során tett megállapításaival egyidőben arra utasította a Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitányt, hogy a könnygáz alkalmazását elrendelő csoportparancsnok felelősségét fegyelmi eljárás keretében vizsgálja ki. A rendőrség az intézkedés körülményeiről azt írja: a mérkőzés után több vendégszurkoló nem szállt fel a drukkereket a vasútállomásra szállító különbuszokra, helyette folytatták csapatuk ünneplését, miközben füst-, köd- és fénygránátokat dobtak a rendőrök felé.

Az egyenruhások egy budapesti fiatalembert kiemeltek, mire társai szidalmazni kezdték a rendőröket, és továbbra sem voltak hajlandó felszállni. A rendőrök annak érdekében, hogy a buszok elérjék a menetrend szerinti vonatot, 10-12 alkalommal könnygázt alkalmaztak a „csoport passzív ellenállásának megtörésére”. A gyermek úgy lett rosszul, hogy a könnygázt a szél felhordta a szurkolókra nyitott ablakkal, ajtóval várakozó buszokra.

Papp Károly másnap vizsgálatot rendelt el az ügyben, mely szerint az intézkedés célja elérhető lett volna enyhébb kényszerítő eszközökkel vagy akár azok nélkül is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában