Helyi közélet

2013.05.28. 12:15

Nefrológusok debreceni kongesszusa

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézet Nephrologiai Tanszéke és a Megelőző Orvostani Intézet Népegészségügyi Medicina Tanszéke 2013. május 29-e és június 1-je között rendezi meg a XVIII. Debreceni Nephrologiai Napok továbbképző kongresszust.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézet Nephrologiai Tanszéke és a Megelőző Orvostani Intézet Népegészségügyi Medicina Tanszéke 2013. május 29-e és június 1-je között rendezi meg a XVIII. Debreceni Nephrologiai Napok továbbképző kongresszust.

A négynapos kongresszusra érkező 500-600 résztvevő széleskörű és gyakorlatias szakismereteket szerezhet a nephrologia (a vese belgyógyászati betegségeinek szaktudománya) és annak határterületi kérdéseiről – mondta el Dr. Kárpáti István egyetemi docens, a kongresszus főszervezője, a Magyar Nephrologiai Társaság főtitkára.

A most 18. évét betöltő, immáron felnőttkorába lépő Debreceni Nephrologiai Napok (DNN) közkedveltté és az ország egyik legrangosabb és leglátogatottabb továbbképző kongresszusává fejlődött. A kongresszus sikerét jól példázzák az elmúlt 17 év adatai, hiszen a DNN-en eddig összesen 968 előadó 1099 előadása hangzott el, a hallgatók száma több mint 12 500 fő volt – tájékoztatott Dr. Balla József egyetemi tanár, a Nephrologiai Tanszék vezetője, a Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke.

Az idei továbbképzés szakmai programjának tervezésekor is arra törekedtek a szervezők, hogy friss, jól rendszerezett, gyakorlatias és preventív szemléletű szakmai ismereteket nyújtsanak az idelátogató orvosoknak és ápolóknak, az adott szakterület legtapasztaltabb hazai előadóinak tolmácsolásában – tette hozzá Dr. Mátyus János egyetemi docens, a Magyar Nephrologiai Társaság Klinikai Bizottságának vezetője.

Az elhangzó előadások vetített anyaga megtekinthető lesz a kongresszus honlapján.

A négynapos orvos-szakmai továbbképzésen 16 szekcióban összesen 65 felkért előadás hangzik el, amelyet a kétnapos ápolói továbbképzés 5 szekciójának 26 előadása egészít ki.

Nemzeti Vese Program

A Nemzeti Vese Programot 2011 tavaszán, a szakminisztérium erkölcsi támogatásával, azzal a céllal hívtuk életre, hogy a szakmai szervezetek és betegszervezetek munkáját segítve iránymutatást, keretet adjon minden vesével kapcsolatos aktivitásnak, a prevenciótól kezdve a szűrésen és a vesepótló kezeléseken át, egészen a transzplantációig. A program célja egyrészt az edukáció, a lakosság és a betegek információval történő ellátása, másrészt szakmai párbeszéd folytatása, amelynek eredménye egy – a döntéshozók számára is iránymutatást, valódi megoldást jelentő – cselekvési terv végrehajtása.

A Debreceni Nephrologiai Napok alkalmából, a rendezvény részeként plakátkiállítást szervezünk.

A plakátkiállítás megnyitójának dátuma: 2013. május 29. 13.00

Helyszín: a Debreceni Egyetem OEC Elméleti Tömb

A Nemzeti Vese Program plakátpályázatot hirdetett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika tanszékes hallgatói számára. A kiírás eredményeként olyan plakátalkotások születtek, amelyek felhívják a magyar társadalom figyelmét a vese védelmére, a vesék összetett és létfontosságú szerepére, a vesebetegségek megelőzésének fontosságára! A pályázat jelmondata „Az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a krónikus veseelégtelenség előszobája” volt!

Célunk, hogy az ismeretterjesztés és a felvilágosító munkánk eredményeképpen csökkentsük a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát, hangsúlyozzuk a társadalomban az egészségtudatos életvitel fontosságát.

DE OEC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában