Helyi közélet

2013.05.09. 10:36

Megússza a börtönt, mert otthon dolgozhat

Hosszúpályi - Már túl vannak a balesetvédelmi és a tűzvédelmi oktatáson azok az elítéltek, akik őszig közérdekű munkát végeznek Hosszúpályiban.

Hosszúpályi - Már túl vannak a balesetvédelmi és a tűzvédelmi oktatáson azok az elítéltek, akik őszig közérdekű munkát végeznek Hosszúpályiban.A Hosszúpályi Roma Nemzetiségi Önkormányzat olyan jó példák megvalósításán fáradozik, amelyek "lemásolódva" a társadalom egészére kihatnak. A többségi társadalom tagjaival is rendszeresen együttműködő kisönkormányzat szintén roma származású szociális kapcsolattartót alkalmaz, 200-250 érdeklődőt vonzó tájékoztató fórumokat, tisztasági hetet szervez, sőt a tinédzsereknek és édesanyjuknak felvilágosító beszélgetéseket is tart; hiszen nincs ezen mit titkolni, a hatezer fős településen minden negyedik ember roma, az együttélést meg kell könnyíteni. Minderről és a közérdekű munka részleteiről Muszka Sándor képviselővel beszélgettünk.

Tanácsot kérnek tőlük

- Az 1994 óta működő Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak 1998 óta vagyok tagja. Egyszer csak felismertük, hogy mennyi lehetőségünk és mennyi tennivalónk van, és ha foglalkozunk a roma társadalom tagjaival, észreveszik azt, megváltozhatnak, elfogadják a feléjük fordulást - mondta a képviselő. - Jómagam is az vagyok, és tapasztaltam, egy roma emberhez hússzor annyi türelem kell, de ha megtaláljuk a közös hangot egymással, a gyerekekben is rögződhetnek a jó példák, mert végeredményben ez a cél, hogy ők már könnyebben szocializálódjanak - folytatta a Muszka Sándor, aki azt is elárulta, hogy a bizalom már olyan fokú irányukban, hogy az arra rászorulók nem szégyellnek tetűirtó szerért sem bemenni a romaönkormányzathoz, ha szükséges. Sőt, az említett jó példákat megpróbálják a környező településeken is "elültetni", és adott már Muszka úr tanácsot jobbikos vezetőnek is, aki szintén felismerte, hogy lehet más a viszony; és nem csak azt kell hangsúlyozni, hogy baj és probléma van, hanem azt is, mit teszünk ellene.

Novemberig 42-en

90-300 óráig terjedő közérdekű munkát kell elvégeznie annak a 42 roma, köztük 6 nem roma elítéltnek, akik lehetőséget kaptak arra, hogy napi 6 órában (ezzel napi ötezer forintot ledolgozva) megússzák az elzárást.

- Azért vállaltuk ezt az egyébként nagyon sok ellenőrzéssel, szervezéssel, dokumentációval járó munkát, mert a 42 ember közül 12-en 18-28 év közöttiek. Ők még sosem voltak börtönben, attól tartottunk, hogy ha egyszer "megkóstolják" a benti levegőt, visszakerülnek, hiszen ez a tapasztalat - indokolt a képviselő. A munkára lehetőséget kapók elsősorban a cigányok lakta részeket teszik rendbe, a Nyíl, a Csata, a Homok utcákban fognak kaszálni, sőt még a portákon is akadhat dolguk - ez a terv.

- A Homok utcába egyelőre a szemetesautó se tud bemenni, ezért ott sok dolgunk lesz, de nem akarunk "kőkemények" lenni, hiszen nem a vasszigor, hanem a példamutatás a célunk, az egymás mellett élés zökkenőmentessé tétele - így a képviselő. Ezt követően a főutak mentén az árkok, átereszek megtisztítása következik, valamint a külterületi lakott részek, a Messzelátó-Sóstó, a Szabótiszta környékének például petpalackoktól való megszabadítása. Mivel a leendő munkások között nők is vannak, gereblyézés, a parkok rendbetétele is megvalósul.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában