Helyi közélet

2013.05.21. 08:36

Megkérdeztük: szeretné-e tudni örökletes betegségeinek kialakulásának esélyét?

Debrecen - Ön szeretné-e tudni mekkora esélye van bizonyos örökletes betegségek kialakulásának a szervezetében, ha ingyenes lenne a genetikai vizsgálat?

Debrecen - Ön szeretné-e tudni mekkora esélye van bizonyos örökletes betegségek kialakulásának a szervezetében, ha ingyenes lenne a genetikai vizsgálat?

Juhász Németh Ágnes: „Jobb tudni róla. A családomnak sem lenne ellenvetése a vizsgálat ellen.”

Csitári Katalin mindenképpen elmenne egy genetikai vizsgálatra. - Angelina Jolie-hoz hasonlóan, drasztikus lépésre is rászánnám magam, ha kiderülne, hogy valamely betegség nagy eséllyel kialakulhat a szervezetemben – mondta Csitári Katalin.

A teszttel semmit sem veszíthetek, minél előbb megtudom, annál hamarabb tehetek ellene. Ha időben értesül az ember, hogy sanszos egy betegség, akkor van ideje megoldásokat találni. Ha például egy nőnek indokolt kioperálni a méhét, azzal nem elvágja a jövőjét, hanem esélyt teremt arra, így hamarabb elkezdheti feldolgozni és keresni az egyéb lehetőségeket a gyermekvállalásra – vélekedik Szabó Dávid.

– Biztosan elmennék a vizsgálatra - mondta Kocsis Éva – ha örökletes betegség lehetőségére derülne fény, még gyakrabban járnék szűrővizsgálatokra, de csak akkor műttetnék, ha valóban kialakul a probléma.

Nyíri Aranka szívesen megtudná, mit jeleznek génjei, és ha rosszat, akkor rendszeresen járna szűrésekre.

Szabó Ferenc nem kíváncsi géntérképére, azt vallja ez a természet dolga. Szerinte bizonyos kor után az ember legyen hálás, hogy nagyobb gondok nélkül elért eddig.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában