Helyi közélet

2013.05.07. 14:10

Máris tönkrement a hármashegyaljai csillagvizsgáló tornya

Debrecen - Balesetveszélyessé váltak a tavaly nyáron készült falépcsők és a burkolatok.

Debrecen - Balesetveszélyessé váltak a tavaly nyáron készült falépcsők és a burkolatok.Mint emlékezetes, tavaly júliusban nagy csinnadrattával adták át Debrecen közelében, Hármashegyalján az akkor 130 éves Zsuzsi Erdei Vasút új végállomását. A Természet Háza nevű épületben nemcsak jegypénztár és váróterem kapott helyet, hanem egy 60 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, turisztikai információs központ, kerékpártároló és egy csaknem 15 méter magas, a fák koronája fölé magasodó csillagvizsgáló, kilátó is. A pálya felújításával együtt a beruházás 400 millió forintba került, melynek nagyrészét az Európai Unió, kisebb részét a debreceni önkormányzat biztosította.

Komoly bajok

- A most odalátogató turisták azonban hiába szeretnének felmenni a kilátóba, vagy vennének részt egy izgalmas, romantikus éjszakai csillagvizsgáláson, egyikre sincs lehetőség, mert a tornyot bezárták. Mint megtudtuk, az épületet a mai napig nem vette át üzemeltetésre a Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft. A cég ügyvezető igazgatója, Pintér Gyula elmondta: az a probléma, hogy véleményük szerint a ház fából készült burkolata gyenge minőségű. Ez a télen be is bizonyosodott, ugyanis a fémvázra egymástól viszonylag messze, több centire felerősített lécek között beesett az eső és a hó, melynek hatására a fa elemek sok helyen deformálódtak, elkorhadtak, meggyengültek, a lépcsőfordulók felpúposodtak. A nyitható tetejű csillagvizsgálóhoz vezető korlát is nem egészen egy év alatt balesetveszélyessé vált. (Mint ismert, a szintén tavaly lerakott, Erdélyből érkezett új talpfák egy része is gyorsan tönkrement megrepedezett. Azokat most garanciában cserélik.)

Pintér Gyula szerint, a torony oldalát az időjárásnak jobban ellenálló, valamilyen szilárd burkolattal kellene ellátni.

Vita

- Úgy tudjuk, hogy a Természet Házának állapota miatt hónapok óta vita folyik a munkát megrendelő Debreceni Polgármesteri Hivatal és a Zsuzsi Vasút között. Az önkormányzattól egyebek mellett szerettük volna megtudni, hogy a kivitelező DH-Szervíz Kft-től kértek-e garanciális javítást, vagy felmerült-e a tervező felelőssége, de kérdéseinkre többszöri megkeresés ellenére sem kaptunk választ.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában