Helyi közélet

2013.05.02. 13:11

Betekintés a japán kultúrába Hajdúnánáson

Hajdúnánás - Május első hetében Hajdúnánás ad otthont a „Cseresznyevirágzás - III. Hajdú-Bihar Megyei Japán Kulturális Napok” rendezvénysorozatnak, melyet a Magyarországi Japán Nagykövetség képviseletében Őexc. Tadamichi Yamamoto úr, Japán rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete nyitott meg 2013. április 28-án.

Hajdúnánás - Május első hetében Hajdúnánás ad otthont a „Cseresznyevirágzás - III. Hajdú-Bihar Megyei Japán Kulturális Napok” rendezvénysorozatnak, melyet a Magyarországi Japán Nagykövetség képviseletében Őexc. Tadamichi Yamamoto úr, Japán rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete nyitott meg 2013. április 28-án.A rendezvény megnyitóján Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere üdvözölte a megjelenteket, ezt követően Őexc. Tadamichi Yamamoto úr, Japán rendkívüli és meghatalmazott nagykövete mondott köszöntőt. A diplomatát az IPU Magyar-Japán Baráti tagozatának alelnöke, Márton Attila országgyűlési képviselő hívta meg.

A megyei japán-magyar kulturális hét Japán egyik legnagyobb ünnepével, a cseresznyevirágzással egy időben került megrendezésre. A cseresznyevirágot Japánban legendás vallási kultusz övezi, ami amellett, hogy Japán jelképe, egyben identitásuk elválaszthatatlan része is. A cseresznyevirág apró szirmai az élettől elválaszthatatlan mulandóságot, a folyamatos megújulás, az újjászületés körforgását szimbolizálják. A cseresznyevirágzást a japánok a tavasz visszavonhatatlan eljövetelének tekintik, és egy több napon át tartó ünnepség sorozattal, a hanamival tesznek emlékezetessé. A hanami egy családi és baráti körben, piknikezéssel eltöltött program, amikor az emberek semmi mást nem tesznek, egyszerűen csak gyönyörködnek déli szigetektől induló, és felől észak felé haladó, folyamatosan virágba boruló cseresznyefákban.

A köszöntőket követően Wesser Patriknak, az ország talán legfiatalabb dobosának „Japán dobvarázs” című előadását láthatták, hallhatták az ünnepség résztvevői.

A zenei produkció után a magyar-japán barátság szimbólumaként Hajdúnánás város központjában japán cseresznyefákat ültettek japán és magyar vendégeink.

A japán Toyama megye képviseletében Koizumi Hirosi rendező, a Toyama Megyei Művészeti Kulturális Szövetség elnöke és felesége Koizumi Kuniko asszony, valamint Yoshida Izumi professzor, a Toyama Megyei Művészeti Kulturális Szövetség helyettes elnöke is ellátogatott Hajdúnánásra.

Hazánk képviseletében Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Bodó Sándor a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Kiss Attila és Dr. Tiba István országgyűlési képviselők és Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere vett részt a jeles eseményen.

A Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ és a Toyama Kulturális és Művelődési Szövetség a tavalyi évben Toyama Nemzetközi rajzpályázatot hirdetett, a helyezetteknek a délelőtt folyamán Koizumi Hirosi rendező adta át a díjakat.

A megnyitó napján lehetőség nyílt japán teakülönlegességek, ételek kóstolására, a japán ecsetírás és népdalok megismerésére. A japán kultúrába a "Japán élet, japán viselet" japán kimonó, ecsetírás, tekercs- és fotókiállításon keresztül is betekintést nyerhetnek az érdeklődők. A nap további részében japán kjógen vígjátékokat is megtekinthettek a teátrum kedvelői.

Az oktatási intézmények tanulóit a kulturális hét keretein belül a Kéky Lajos Művelődési Központban színes programokkal várják április 29. és május 3. közötti időszakban. Többek között origami foglalkozásokon vehetnek részt a diákok és az ecsetfestés-ecsetírás fortélyait is megtanulhatják.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában