Helyi közélet

2013.05.01. 15:11

A felszívott „tápszertől” a tulipánok is az égig nőnek

Debrecen - A designer drogok képében valóban kiszámíthatatlan veszély leselkedik a fiatalokra.

Debrecen - A designer drogok képében valóban kiszámíthatatlan veszély leselkedik a fiatalokra.

 – Illatosító potpurri, fürdősó, növényápoló: az Internetet felhasználva ezen ártalmatlannak tűnő szereknek álcázva ömlenek a világra – elsősorban Ázsiából (különösen Kínából) – a designer drogok, amelyeknek Magyarországon is megvan a piaca. A növényi tápszernek csomagolt drog – még azt is feltüntetik rajta, hogy emberi fogyasztása tilos – a tulipánnal semmit nem csinál, viszont ha orron át felszívjuk, percek alatt égig érő virágok nőhetnek a szemünk előtt – tálalta a tőle megszokott humorral az ijesztő valóságot dr. Zacher Gábor toxikológus kedden a Debreceni Egyetemen.

A tudományegyetemi karok szakhétje keretében tartott előadásán hangsúlyozta: a legnagyobb baj a designer drogokkal, hogy kiszámíthatatlanok, nincsenek információink arról, hogy pontosan miből állnak, milyen a hatásuk és mellékhatásuk, mivel számtalan formájuk létezik (a vegyi képletek minimális változtatásával nyomban új bódítószer állítható elő).

A ma kapható egyik legveszélyesebb anyag – hívta fel a figyelmet – az MDPV, amely három hét alatt tesz függővé és visszafordíthatatlan szövődményeket okoz. Használója rövid időn belül kifordul önmagából és fékevesztett agresszió lehet úrrá rajta.

Régi „jó” ismerősök

– A korábbi tudatmódosító szereket, mint a hasis, a kokain, a marihuána, vagy az LSD, egyaránt kiismerték a vegyészek, orvosok és terjesztők. Néhány évtizede még a dílerek is megbízhatóbbak voltak, mert a piac „kidolgozta” magából a minőségen aluli árut kínálókat. Budapesten például mindenki tudta, melyik házhoz kell menni szerért, majd a kaputelefonba suttogni az adagot, beadni a pénzt és felvenni a kidobott árut – említette a szakember a woodstocki kort idéző beszerzési módszert.

Hozzátette: mivel csak néhány ilyen hely volt, a dílerek, ha arctalanul is, de „felelősséget” vállaltak az áru tisztaságáért. Egy szennyezett szer okozta haláleset miatt nem volt kérdéses kihez kell fordulni.

Manapság mi történik? – kérdi Zacher Gábor, s meséli: – Két srác nemrég moziba indult, ám előtte elszívtak egy „vicces cigit”. Ezután a három dimenziós Narnia krónikái olyan hatást váltott ki egyikükből, hogy előbb a nézőtérről leszaladva a vászonnak ugrott, majd talán tengerparti sziklát vizionálva levetette magát a bevásárlóközpont emeleti ablakából. A helyszínen életét veszítette azért, mert nem tudta mit vált ki belőle a nem sokkal azelőtt vett anyag – osztotta meg meglepett közönségével az igazságügyi szakértőként is dolgozó toxikológus.

HBN–HABE

Ementáli(s) gyermekeink

Hazánkban egy átlagos hétvégén csak marihuánához 200 ezren nyúlnak, míg a Magyarországon áthaladó illegális tudatmódosítók csupán 4 százalékát képesek lefoglalni a bűnüldözők. Érdekes: az FBI szerint e tekintetben egyetlen ország sem képes elérni 12 százalékosnál kedvezőbb eredményt, hiszen amíg kereslet van, addig a kínálók is megtalálják a megfelelő módszert a kábítószer célba juttatására.  

Zacher Gábor úgy látja, a fiatalok megóvása elsősorban a szülők feladata lenne, már ha nem naponta mindössze 7 percet fordítanának a velük való beszélgetésre, mint az a felmérésekből kitűnik. – Az irántuk való igazi érdeklődés, a kommunikáció az egyetlen ellenszer. Ne hétperces „ementáli gyerekeket” neveljünk, mert a fiatalok találnak rá módot, hogy betömjék a pszichés lyukakat. Ha mással nem, akkor majd drogokkal – figyelmeztette az egyetemistákat – vagyis a leendő szülőket – a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház főorvosa.

 

Droghasználókkal történt (2012)

• Húsznál több haláleset

• Mintegy nyolcszáz komolyabb kórházi kezelés

• Négy és fél ezer büntetőeljárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában