Helyi közélet

2013.04.22. 19:02

Tövig „metszették” a sövényt

Debrecen - Bár a lakók ültették, de közterületre, így önkormányzati tulajdonná vált a cserje.

Debrecen - Bár a lakók ültették, de közterületre, így önkormányzati tulajdonná vált a cserje.Másfél évtized alatt közel 120 centi magas sövényt neveltek fehér csipkés gyöngyvesszőből Abaiék a Tanító utcán, az út és a járda közötti zöld felületen. Gondozták, metszették, senkit nem zavartak a bokrok, egészen március végéig. Akkor a Mészáros Díszfaiskola Kft. emberei az önkormányzat megbízásából tövig visszametszették a sövényt az ott élők legnagyobb bánatára.

– Miért? És miért csak a mi házunk előtt? Az utca többi bokrát, cserjéjét nem bántották – panaszolták a lakók a Naplónak. Április 17-ig vártak, mert azt remélték a sövény magához tér a "tarvágásból", ám nem így történt. Múlt csütörtöki "terepszemlénken" csak néhány hajtás árválkodott a torzókon, a többi szár láthatóan elszáradt. Ki fogja a kárukat megtéríteni? – kérdeztük a városházán.

Ha kell pótolják majd

„A tavaszi munkálatok egyik fontos eleme nemcsak a kiskertekben, hanem a város közterületein is a metszési, gallyazási, visszavágási munkák elvégzése” - kezdte kérdéseinkre adott válaszát dr. Gábor Zsombor. A városüzemeltetési osztály vezetője úgy fogalmazott, „a Tanító utcán ültetett gyöngyvessző közterületen található, ami azt jelenti, hogy önkormányzati tulajdonná vált (attól függetlenül, hogy azt ki ültette).” Mint írta a díszfaiskola metszését a hivatal zöldterületi műszaki ellenőrei koordinálták. Hozzáfűzte: ez a növény jól bírja a visszametszéseket, visszavágásokat és mint a mai napon (április 22.) történt helyszíni ellenőrzés alapján megállapítható, ki fog hajtani.

„Természetesen” a lakók nem tudnak kártérítést igényelni - derült ki a levélből -, mivel a cserje önkormányzati tulajdonú. „Amennyiben valamilyen oknál fogva a gyöngyvessző-cserje elpusztulna, úgy az önkormányzat intézkedni fog, hogy a díszfaiskola a szükséges pótlásokat végezze el” - zárta válaszát egy ígérettel dr. Gábor Zsombor.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában