Helyi közélet

2013.04.12. 18:08

Rendre szorítanák a renitenseket

Hajdú - Bihar - Az elvárás jogos, a szigor már nem egyértelműen az.

Hajdú - Bihar - Az elvárás jogos, a szigor már nem egyértelműen az.A jövőben az álláskeresőt három hónap időtartamra kizárhatják a közfoglalkoztatásból, ha gyermeke 30 órát igazolatlanul hiányzik az iskolából, vagy ha rendetlen a lakókörnyezete – az Országgyűlés április 8-án fogadta el az erről szóló javaslatot.

Míg a rend fontosságával mindenki egyetért, az általunk megkérdezett polgármesterek kételyeiket is megfogalmazták az új jogszabály kapcsán.

Ugyanakkor az ötlet nem teljesen új; a hajdúhadházi önkormányzat rendeletében már két éve takaros, rendezett lakókörnyezethez kötötte az aktív korúak bérpótló juttatásának továbbfolyósítását.

– A következetesen betartatott rendeletnek megvannak az eredményei, bár csoda nem történt – összegezte a tapasztalatokat Csáfordi Dénes polgármester. – Éves felülvizsgálat keretében mindenkit ellenőriztünk, aki bérpótló juttatásban részesül. A többségnél az elvárható rendben találtuk az udvart, a lakást, illetve akiknél hiányosságok vannak, azok 8 nap türelmi időt kapnak; eddig zömük az újbóli látogatásra rendezte sorait. Évente mindössze úgy 50 esetben szüntettük meg ténylegesen a támogatás folyósítását – vont mérleget a városvezető, hangsúlyozva azt, amit már a rendelet megalkotásakor is: nem az a cél, hogy ne kapják meg a rászorultak a bérpótló juttatást, hanem hogy rendben tartsák a környezetüket.

Energiaigényes

– Bár előfordult, hogy vitatták az ellenőrzés jogosságát az érintettek, az önkormányzat munkatársai meg tudták győzni őket, illetve az is fontos, hogy nem rosszindulattal ellenőriztek: azon esetekben, amikor rendetlennek, szemetesnek találtak egy udvart vagy házat, egyértelmű volt annak állapota. Ugyanakkor tény, hogy rengeteg munkaerőt, energiát és időt kell ráfordítani ezekre a vizsgálatokra, az eredményhez képest talán túl sokat is; körülbelül 4000 környezettanulmányt végeztek az illetékes kollégák egy év alatt, van akihez többször is ellátogattak. De a módszernek szemléletformáló hatása van, látható változással, s emiatt nemrég, amikor a képviselő testület a rendelet tapasztalatairól tárgyalt, hatályban hagyta azt – mondta Csáfordi Dénes. Az országgyűlés által hétfőn elfogadott rendelettel elviekben egyetért, hiszen „akiben az öngondoskodás szikrája sincs meg, az hogyan vár segítséget az államtól”.

Visszaüthet

- Gyerekpártiként sírhatnékom van az új jogszabály hallatán: ha a szülő nem jut semmilyen pénzhez, azt ki fogja megsínyleni? – kérdezte Buk György, Darvas polgármestere, hozzátéve, az ötvenes éveket átélve tudja, „milyen a korgó gyomor”. – Azzal persze egyet lehet érteni, hogy iskolába kell járni és rendet tartani a portán, de félő, hogy a szigor a gyerekekre fog visszaütni!

Berényi András, Hosszúpályi első embere bízik a jogszabály hatékonyságában.

– Ez egy fegyelmező eszköz, de némelyekre csak a pénztárcájukon keresztül lehet hatni. Polgármesterként naponta szembesülök vele, hogy sok szülő nem felelősen gondolkodik a gyerekéről. Reggel kiengedi a kapun, de hogy hova megy, azzal már nem törődik – mondta. A településen már régóta tesznek ez ellen: szociális kapcsolattartó dolgozik közmunkaprogramban; még aznap délelőtt értesíti a szülőt, ha a diák reggel nem megy be az iskolába. A rendezett környezet érdekében pedig visszatartják a támogatást attól, akinek parlagfüves az ingatlana. Az érintettek emiatt bosszankodnak, de eltüntetik a gyomot, s elmondják a szomszédnak, aki megelőzésképpen szintén rendbe teszi az udvart – számolt be a településvezető.

A jövőt alapozzuk

Kövér Mihály Csaba, Nyírmártonfalva vezetője óvatos egyetértésének adott hangot, hiszen jogos, hogy mindenki járassa iskolába a gyerekét és tartsa rendben a környezetét. Azt is hozzátette azonban, hogy vannak helyek, mint a keleti határszél is, ahol, sajnos, szinte a közmunka az egyetlen munkalehetőség. S ha ebből kizárunk embereket, az igen rosszul hathat a családra.

„A jelen tudását a jövőben alapozzuk” – idézett egy mondást dr. Nagy János, hangsúlyozva, ennek helyszíne az iskola! Nyíracsád polgármestere szerint a lakókörnyezetére mindenkinek igényesnek kellene lennie, s van akit erre rá kell nevelni; főleg most, hogy sokan allergiásak, különösen fontos, hogy ápolt és tiszta legyen a környezetünk.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában