Helyi közélet

2013.04.17. 10:27

Ráfizetéses volt hízlalni

Debrecen - Az élősertés ára majdnem kétszer olyan mértékben nőtt tavaly, mint a hústermékek fogyasztói ára.

Debrecen - Az élősertés ára majdnem kétszer olyan mértékben nőtt tavaly, mint a hústermékek fogyasztói ára.A hazai vállalkozásoknak szóló K&H üzleti tippek rendezvénysorozat debreceni rendezvényén a Baromfi Termék Tanács és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége tájékoztatta a helyi mezőgazdasági vállalkozásokat az agrárium aktualitásairól, emellett a bank szakemberei hasznos tanácsokat nyújtottak az ágazat finanszírozási lehetőségeiről és a nyersanyagpiaci kockázatok mérséklésével kapcsolatban.

Elbillen a mérleg

Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke a húságazat jelenlegi helyzetére,

problémáira hívta fel a figyelmet. Miközben a legfontosabb alapanyag, az élősertés ára 2012-ben éves átlagban

18%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban, és az egyéb termelési költségek (bér, energia, szállítás, stb.)

is érdemben növekedtek, a legfontosabb húsok illetve hústermékek fogyasztói árai 2012 decemberében csupán 10% körüli értékben voltak magasabbak, mint 2011 decemberében, amely már az időközben megvalósult áfa-növekedést is magába foglalja. A „húsfeldolgozás, hús és baromfihús készítmény gyártás” mérleg szerinti eredménye 2011-ben 7 Mrd Ft körüli veszteség volt, a fenti adatok fényében azonban 2012-re vonatkozóan sem várható jobb eredmény.

Vannak problémák

Mindez az ágazat komoly versenyképességi problémáit mutatja, amely már a külkereskedelmi számokban is

egyértelműen látszik, hiszen a hús import értékben és mennyiségben is fokozatosan emelkedik, miközben az

exportban csupán az alapanyag (élősertés) tud növekedni, a feldolgozott termékek kivitele azonban mennyiségben

csökken. Ezért a szakember az ágazat szerkezeti problémáira választ nyújtó, átfogó, horizontális intézkedéseket

tart szükségesnek, emellett külön kiemelte az alapvető élelmiszerek, így a húsok és hústermékek áfa-

csökkentésének szerepét az EU-ban átlagosnak tekinthető 10%-os szintre az ágazatot fenyegető feketegazdaság

súlyának visszaszorítása miatt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában