Helyi közélet

2013.04.12. 17:18

Nemzeti emlékhely lett a Nagytemplomból és a Kollégiumból

Debrecen - Ezentúl sztélé emlékeztet arra milyen fontos események helyszíne volt a Nagytemplom és a Kollégium.

Debrecen - Ezentúl sztélé emlékeztet arra milyen fontos események helyszíne volt a Nagytemplom és a Kollégium.Nemzeti emlékhellyé nyilvánították a debreceni Református Nagytemplomot és a Kollégiumot. Az ebből az alkalomból tartott ünnepségen, a Kálvin téren elhangzott: a két épület a magyar irodalmi, tudományos és politikai élet számos kiválóságának alma matere, amely a magyar történelem több jelentős eseményének is helyszínt biztosított. Így például 1849. április 14-én a Kollégium Oratóriumában ülésező Országgyűlés határozata nyomán a Nagytemplomban hirdették ki a Habsburg-ház trónfosztását kimondó Függetlenségi nyilatkozatot, 1944. december 21-én pedig Debrecenben ült össze az ideiglenes magyar nemzetgyűlés.

A nemzeti 11

- Az Országgyűlés tavaly törvényben határozta meg azt a 11 helyszínt, amelyek megkapják a nemzeti emlékhely címet. Ezek között olyanok találhatóak, mint Pákozd, vagy a 301-es parcella. Debrecen ötödikként került sorra. Balog Zoltán, a nemzeti erőforrások minisztere és Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, valamint Bölcskei Gusztáv református püspök ebből az alkalomból egy embermagasságú kőoszlopot leplezett le, amelyen emléktáblát helyeztek el.

HBN-OCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában