Helyi közélet

2013.04.14. 11:24

Nem vesznek vissza a bérükből, de fizetésemelés sem lesz

Debrecen - A technikai dolgozók egy csoportja idén hiába várta a besorolás szerinti emelést.

Debrecen - A technikai dolgozók egy csoportja idén hiába várta a besorolás szerinti emelést.

Az iskolák év eleji államosítása után Debrecenben a gazdasági és technikai (eljáró, portás, karbantartó, udvaros, takarító) dolgozók a Közterület-felügyelethez kerültek - kezdődik a levél, amelyet az utóbbiak egyik csoportjától kaptunk. Mint írják, a felügyelet vezetői több száz ember előtt azt ígérték, hogy mindenkinek megmarad a közalkalmazotti státusa és a besorolási kategóriához viszonyítva meglesz a fizetésemelés is. Ezzel szemben a munkáltató csak a minimálbért emelte, s akinek B illetve C kategóriája van, egy fillért sem kapott. Kérdésükre azt mondták, hogy a munkakörükhöz nem kötelező a végzettség.

Ők azonban ezt nem tudják elfogadni: "Ha egyszer érvényes a közalkalmazotti törvény, akkor a munkavállalót a kategória szerinti illetmény illeti meg. Máshol elfogadják a végzettséget?" - érveltek.

A közterület-felügyelettől mindezek kapcsán részletes - a figyelembe vehető jogszabályokat ismertető - tájékoztatást kaptunk. Összefoglalva: az olyan munkakörökben, amelyeknél nincs szükség bizonyos szintű végzettségre, a keresetben azt nem is ismerik el. - Ha egy takarítónőnek vagy eljárónak vendéglátóipari szakközépiskolai végzettsége van, az a fizetésben meg sem jelenik? - kérdeztük, és igent mondtak. Ehhez a munkakörhöz ugyanis a törvény nem ír elő középfokú végzettséget, s ha van, akkor sem sorol magasabb kategóriába. Ugyanakkor létezik olyan ügyintézői munkakör, amelyben például egy általános iskolai tanári diplomával rendelkezőnek a fizetésében is értékelik a felsőfokú végzettséget.

Debrecenben egyes gazdasági egységeknél korábban a végzettséghez nem kötött munkakörökben dolgozókat a végzettségük szerinti magasabb kategóriába sorolták. Ez hiba volt. Tőlük természetesen nem vesznek vissza, de nem is kapnak emelést, mert a bérük így is meghaladja a jogszabály szerint járó összeget - derül ki a Közterület-felügyelet vezetője, Lelesz György által aláírt válaszból, azzal együtt, hogy mindez általánosságban érvényes. Maga a probléma az átvett 567 dolgozónak a 10 százalékát sem érinti, de az egyedi eseteket nem lehet "egy kalap alá venni". Lelesz György hangsúlyozta, hogy aki hozzájuk fordul, az pontos választ kap az esetét érintő kérdésekre.

A felügyelőség vezetőjének szakszerű, a jogszabályokat és további részleteket tartalmazó levelét alább olvashatják:

A közalkalmazottak fizetési osztályba és fokozatba történő besorolását, és ezzel munkabérét a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992.évi XXXIII. törvény szabályozza.

A Kjt.61.§.(1) bekezdése mondja ki, hogy a közalkalmazotti munkakörök az ellátásukhoz jogszabályban előírt iskolai végzettség, illetőleg államilag elismert szakképesítés, szakképzettség, doktori cím, tudományos fokozat, valamint akadémiai tagság alapján fizetési osztályba tagozódnak.

A fizetési fokozatot a közalkalmazott előző jogviszonyaiban eltöltött évek száma határozza meg, amely fokozat minden 3 év után 1-gyel emelkedik, ebből következően a közalkalmazotti bér 3 évente emelkedhet. Az alapilletmény ilyen formában történő megállapítását a törvény úgynevezett bértáblában szabályozza.

Ezen túlmenően Kormányrendelet szabályozza évről évre a kötelezően adandó minimálbérre és a garantált bérminimumra vonatkozó szabályokat, ebben az évben ez a jogszabály a309/2012. (XII.20.) Kormányrendelet. Ez határozza meg, konkrétan a 2.§.(1)-(2) bekezdés –amely viszont már nem csak a közalkalmazottakra vonatkozik-, hogy 2013-ban a minimálbér 98.000.-Ft, a garantált bérminimum 114.000. Ft. Ez a szabályozás tehát kiegészíti a Kjt. bértábláját.

A garantált bérminimum a legalább középfokú iskolai végzettséghez, illetve középfokú szakképzettséghez kötött munkakörben jár.

A közalkalmazott bérét e két jogszabály együttes alkalmazásával kell megállapítani.

A munkakör fentiek szerinti minősítését jogszabályok határozzák meg, az ellátandó munkaköri feladatok függvényében.

2013. január 1-e előtt az iskolák munkáltatói ettől eltértek, általában a munkavállaló javára. Nem a Gazdasági Egységek voltak a munkáltatók, hanem az intézmények vezetői, ennek megfelelően a béreket és a besorolást is az intézmények vezetői állapították meg. Gazdasági Egységek 2001.július 1-től 2012.december 31-ig működtek.

A Kjt.1992-es jogszabály, mely megalkotása óta többször változott, így a bértábla is, viszont a garantált bérminimum intézménye 2009.január 1-től él, tehát 20-25 évvelezelőtt nem létezett.

2013. január 1-től a technikai dolgozók munkáltatója a Közgyűlési döntés értelmében a Debreceni Közterület Felügyelet lett.

A dolgozók fizetési osztályba sorolása senkinél nem változott, a kategóriánkénti kötelező emelést, akinek a 3 év letelte miatt esedékes volt, megkapta, de természetesen a különböző intézményekben azonos munkakörben dolgozók garantált bérminimumra történő kiegészítése egységesen, a jogszabályoknak megfelelően történt.

Amennyiben a levél írójának egyéni panasza van és nem ért egyet a besorolásával, illetve a megállapított munkabérével, akkor forduljon jogorvoslatért a munkáltatói jogkört gyakorlójához, jelen esetben a Debreceni Közterület Felügyelet vezetőjéhez. Csak konkrét esetet lehet kivizsgálni: a munkakör, az ellátandó feladatok, a munkavállaló iskolai végzetsége, közalkalmazotti jogviszonyban töltött ideje (stb.) pontos ismerete alapján. Általánosságban csak a törvény szövetég lehet idézni, hogy mi alapján és hogyan kell besorolni a munkavállalót – közalkalmazottat -.

Ha a munkáltató döntésével, a panasza alapján továbbra sem ért egyet, további jogorvoslati lehetőségek állnak a rendelkezésére.

Lelesz György

Debreceni Közterület Felügyelet

intézményvezető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában