Helyi közélet

2013.04.26. 18:44

Nagy igény képzett ápolókra

Debrecen - A bentlakásos intézményhálózat fejlesztése helyett az Unió inkább az otthon ápolást támogatja.

Debrecen - A bentlakásos intézményhálózat fejlesztése helyett az Unió inkább az otthon ápolást támogatja.Véget ért az a Debrecenben tartott tanfolyam, mely keretében önmagukat ellátni nem tudó, idős- és fogyatékos emberek otthoni ápolására oktatták a többnyire laikus érdeklődőket.

- Azt, hogy milyen nagy igény van erre, jól mutatja, hogy a hónap elején indult ingyenes képzésre a vártnál sokkal többen, harmincnégyen jelentkeztek. Közülük tizenheten vehettek részt a tanfolyamon - mondta el lapunknak a Szávay Gyula utcai Idősek Otthonában tartott zárófoglalkozás után Marosszéki Emese, a Debreceni Egyetem szociálpolitikai szakértője. Ő oktatatóként vett részt a 48 órás képzésben. Mint fogalmazott, kilencen azért jelentkeztek, mert rokonaik, ismerőseik körében jelenleg otthoni ápolásra szoruló személy(ek) van(nak), míg a többiek hosszú távon is ezzel szeretnének foglalkozni.

Több figyelmet érdemelne

A képzés keretében egyebek mellett, egészségügyi-, kommunikációs-, mentálhigiénés ismereteket kaptak a résztvevők, de önismerettel is foglalkoztak. Megtanulták például, hogy az idősek körében mely betegségek a leggyakoribbak, azokat hogyan kell kezelni, miként lehet őket étkeztetni, öltöztetni, mosdatni.

Az egyik résztvevő, Benéné Szabó Henriett jelenleg állást kereső szociálpedagógus, Berettyóújfaluból járt Debrecenbe azért, hogy ezt tanulhassa. Korábban hét évig már foglalkozott idősek gondozásával. Most ismereteit bővítette, frissítette azért, mert a jövőben is ezt akarja csinálni.

A szintén most végzett debreceni Gedei Mária, több mint 20 évig színész volt, a jövőben viszont ezzel, gondozással is szeretne foglalkozni. Rokonságában van olyan, aki otthoni ápolásra szorul. Erős szociális érzékenységet érez magában, szerinte társadalmunk keveset foglalkozik az idősekkel.

HBN–OCS


Egyre több beteg öreg

Az uniós támogatásból megvalósult tanfolyamot a polgármesteri hivatal humán Főosztálya koordinálta. Illetékesük, Deli Eszter elmondta: az Unió felismerte, hogy egyre több ápolásra szoruló idős ember él Európában. Ugyanakkor a tagállamok szociális- és egészségügyi rendszere nem tud sokkal több bentlakásos intézményt fenntartani, ráadásul ezek ez emberek szívesebben maradnak otthon, mint költöznek idegen helyre. Ezért az utóbbi években az ilyen, a házi gondozást célzó kezdeményezéseket preferálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában