Helyi közélet

2013.04.04. 20:28

Mi lesz már a tócóskerti kispiaccal?

Debrecen - Rehabilitációs tanulmánytervet rendeltek a Debreceni Alkotóműhely Építész Egyesülettől.

Debrecen - Rehabilitációs tanulmánytervet rendeltek a Debreceni Alkotóműhely Építész Egyesülettől.A város vezetése, különös tekintettel a kampányidőszakokra, 2006 óta ígérgeti, hogy rendezi a már hosszú ideje leromlott állapotban lévő tócóskerti kispiac sorsát, de az idei büdzsében sem találni ennek nyomát – kritizálta a város 2013-as költségvetési tervezetét a februári közgyűlés alkalmával Varga Zoltán. A DISZ önkormányzati képviselője a Naplónak csütörtökön megerősítette: továbbra is fontosnak tartja a debreceni kispiacok fejlesztését. – Nem extra igények kielégítésére kell gondolni, csak emberléptékű, egyszerű piacot szeretnénk az ilyen esetekben szokásos kommunális helyiségekkel. Ugyanakkor nem kellene elkövetni azt a hibát, amit az amúgy üdvözlendő malomparki piaccal, hogy átfúj rajta a szél – mondta az ellenzéki képviselő, hozzátéve: az általa megkérdezett tócóskertiek üdvözölnék az elképzelést.

A nyáron látható lesz

A februári közgyűlésen Kósa Lajos polgármester elismerte, hogy a kispiac ügye lekerült a napirendről, ennek azonban az az oka – magyarázta –, hogy a lakótelepen és közvetlen környékén több szupermarket épült az elmúlt években, átalakítva a vásárlói szokásokat. Fel kellene mérnünk a helyiek véleményét, és ha még mindig igény mutatkozik rá, úgy lépni a megvalósítás felé – fűzte hozzá a fideszes városvezető.

A Napló a múlt héten megkérdezte, történt-e valami az ügyben. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint az önkormányzat megbízást adott a Debreceni Alkotóműhely Építész Egyesületnek a tócóskerti kispiac és környezete teljes rehabilitációs tanulmánytervének kidolgozására. A látványtervek 2013. július végére készülnek el, a helyiek akkor véleményezhetik azokat. – Ezután készülnek majd el a költség-haszon elemzések, valamint a végleges tervek. Ezzel párhuzamosan történik majd a lakossági igényeket felmérő közvélemény-kutatás – folytatódott a válasz.

Fél lábbal a sárban

- Attól félek, hogy ha itt piaccsarnok épül, nem jönnek ide a vásárlók. A magasabb színvonal minden bizonnyal az árak emelkedését hozná magával, vagyis a piac a környékbeli boltok színvonalára kerülne – vélte a közelben lakó Ölyüs Sándor.

Én ugyan nem sokszor vásárolok itt, de azért sajnálom az árusokat, mert hóban, hidegben állnak szegények a majdnem szabad ég alatt. A fejük fölött mindössze egy kis esőtől védő lemeztető van. Úgyhogy nagyon kellene egy rendes csarnok ide - válaszolta Fábián Istvánné.

Kiss Edit úgy gondolja, hogy nem jók a jelenlegi állapotok. Nagyon ráférne a fejlesztés a piacra, hiszen nincs sem csapvíz, sem illemhely. Ha valakinek ilyesmire van szüksége egy közeli presszóba mehet. A kereskedők több helyen „fél lábbal a sárban állnak”, miközben az asztalokért szedik a pénzt tőlük. Sok árus ezért kerüli ezt a helyet.

Nekem nem hiányzik a csarnok, jó így ! Megvan a kedvenc kofám, akihez rendszeresen járok. Ha befednék a piacot, megemelkedne a bérleti díj, amit a kereskedők, őstermelők továbbhárítanának a vevőkre – osztotta meg gondolatait Nagy Éva.

A téli hidegben megfagy az áru

Debrecen – Varga Ferenc zöldségkereskedő szerint megérdemelnének az ide járók és az árusok egy normális piacot. – Ami alatt azt értem, hogy nem bevásárlóközpont jellegű, kocka épület kellene, hanem egy olyan amelynek a teteje oszlopokon nyugszik és nem mindenütt van oldalfala. Ha nem ilyen lesz „eltűnik a piaci hangulat”, a közvetlen, sokszor baráti kapcsolat a környékbeliekkel. Olyan új piacra lenne szükség, ahol ezentúl is lehetne ruhát, cipőt, tejet, kenyeret kapni, de akár hentesek is jöhetnének – adott „iránymutatást” a kispiac ismert arca.

– Én itt lakom a szomszédban, a Kishegyesi úton és gyakran járok ide vásárolni. Ha nyáron egy lecsót akarok főzni szívesebben veszem meg itt a hagymát, a paprikát, a paradicsomot, mint a boltban. Szerintem egy teljesen zárt új csarnokra lenne szükség, mert jelenleg mínusz fokok esetén megfagy az áru. Ugyanakkor tartok attól, hogy ha ez megvalósul a tócóskerti kispiac úgy jár majd mint a Vár utcai nagypiac, ahol a jobb színvonal magasabb árakat hozott – mondta Kiss Istvánné.

HBN–OCS,RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában