Helyi közélet

2013.04.02. 20:32

Megrótták az ex-politikust

Debrecen - Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Debrecen - Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.Bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt – a legenyhébb szankciót alkalmazva – megrovásban részesítette kedden Jné. L. Katalin volt szocialista országgyűlési képviselőt, a megyei önkormányzat korábbi elnökét a Debreceni Járásbíróság.

A vád szerint a politikus a megyei területfejlesztési tanács elnökeként részt vett a megyei fejlesztési ügynökség létrehozásában. A tanács 2003 májusi hatállyal felmondott az ügynökség könyvvizsgálójának és 2004 májusáig egy kft.-vel szerződött a munkára, azonban e két mozzanatot nem vezették át a cégnyilvántartásba. Amikor az ügynökség ügyvezetője 2004 májusában jelezte ezt a vádlottnak, a közhasznú társaság ügyvédjének – dr. Dobrossy Isván, a DISZ jelenlegi önkormányzati képviselőjének – tanácsára J.-né L. K. a korábbi könyvvizsgáló visszahívását 2004 májusára módosította, míg a kft.-t papíron ekkortól bízta meg az említett tevékenységgel. Mindkét lépés valótlan tartalmú volt.

Tudott a valótlanságokról

– A bíróság nem vitatja, hogy a 2004-es alapítói döntéssel a jogellenes helyzet helyreállítása volt a cél, de annak módja jogellenes volt. Az alapítói döntésben, ezáltal a cégbírósághoz benyújtott dokumentumon ugyanis nem a valós adatok szerepeltek, Jné L. Katalin pedig úgy írta azt alá, hogy tudott erről – hangsúlyozta indoklásában dr. Hornyák Zsolt bíró a volt szocialista politikus ellen közokirat-hamisítás vádjával folyó büntetőper keddi ítélethirdetésén. Mint a Debreceni Járásbíróságon elhangzott, a bíróság szerint nem az a kérdés, hogy ki mulasztott, hanem az, hogy a céget érintő változás bejegyzése valós tartalmú okiratok alapján történt vagy sem. A jogellenes helyzetet egyébként – tette hozzá a bíró – orvosolhatták volna akár törvényességi eljárás keretében is. A megyei közgyűlés elnökét ezért bűnösnek találták és megrovásban részesítették. A per másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

A vádlott az okirat-hamisítás idején országgyűlési képviselő volt, mandátuma 2010 májusában szűnt meg. A Legfelsőbb Bíróság két évvel ezelőtt az ügynökség ügyvédjét és ügyvezetőjét megrovásban részesítette.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában