Helyi közélet

2013.04.30. 14:32

Megemlékezés fél évszázadnyi rocktörténelemről

Debrecen - Lehet manapság nem sokat mond az kifejezés, hogy Debrecen Magyarország Liverpoolja, de az elmúlt 50 évben többször megesett, hogy a Beatles bölcsőjéhez hasonlóan nálunk a rockzene fővárososának számított.

Debrecen - Lehet manapság nem sokat mond az kifejezés, hogy Debrecen Magyarország Liverpoolja, de az elmúlt 50 évben többször megesett, hogy a Beatles bölcsőjéhez hasonlóan nálunk a rockzene fővárososának számított. Ez a gazdag múlt indította a városba 77 óta élő rádióst, Váradi Ferencet a kerek évforduló méltó megünneplésének megszervezésére, melyről kedden tartottak sajtótájékoztatót.

Több generáció együtt ünnepli a rockzenét

Szeptemberig szinte minden hónapra jut egy megmozdulás, de be sem fejeznék.

Váradi Ferenc éppen a város rockzenei élete miatt választotta 1977-ben új lakhelyéül Debrecent, és most ő az aki elindította a gazdag múlttal rendelkező irányzat idei megünneplését. A rádiós műsorvezető, aki korábban egy lexikont is írt a debreceni rock szereplőiről, úgy érezte 50 év történelme éppen elegendő egy megemlékezés-sorozathoz. Erről keddi sajtótájékoztatójukon beszélt, melyen három rockgeneráció képviselői is elmondták a véleményüket.

Váradi Ferenc hangsúlyozta, ez nem egy hivatalos szervezkedés, mindenki hozzáteheti a maga ötletét az eddigiekhez. Példaként említette, hogy a tájékoztató előtti beszélgetés közben merült fel: az új nemzedékhez tartozók feldogozhatnák mintegy „leporolva” a legendásnak számító régi bandák számait. A Pekingi Ősz formációból Ősz György azt vetette fel, hogy zenekari tagokhoz fűződő érdekességeket is össze kellene gyűjteni. A fél évszázada alakult Mercur dobosa, Kiss Lajos szimplán csak emlékeket idézett fel, de abból maradt még a tájékoztató utánra is. Így nem meglepő, ha Váradi Ferenc - akinek már közel 800 önkéntes segítője van - úgy fogalmazott, ez az ünnep nem ér véget december 31-én.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában