Helyi közélet

2013.04.15. 10:20

Egyre riasztóbb a menekülttábor környéke

Debrecen - Megháromszorozódott a menekülttábor létszáma; a városrész lakói a biztonságukat féltik.

Debrecen - Megháromszorozódott a menekülttábor létszáma; a városrész lakói a biztonságukat féltik.Az év első két hónapjában – a tavalyi háromszázas átlaghoz képest – megduplázódott a debreceni menekülttábor lakóinak száma, s március óta is folyamatos az emelkedés. Olyannyira, hogy a mintegy ezer fő befogadására alkalmas állomáson immár kilencszázan vannak – közölte hétfői érdeklődésünkre Daragó Réka, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szóvivője. Miként arról márciusban írtunk, a hullám kiváltó oka egy január elsejétől életbe lépett uniós jogharmonizáció, mely értelmében a menekültstátuszért folyamodó határátlépők nem utasíthatóak ki, s nem vehetők őrizetbe a legfeljebb 30 plusz 60 napos procedúra idejére. Az érkezők zöme a nyomorúságos afganisztáni és pakisztáni állapotok elől fut, hazánkat jobbára „átszállónak” tekintik Nyugat- és Észak-Európa felé.

Az elmúlt hetekben a rendőrségnek jóval több feladata akadt a csapatosan kószáló, itt-ott konfliktusba, verekedésbe keveredő külföldiek miatt, s a létszámemelkedés a táborban is kiélezte a viszonyokat (vasárnapra virradóan két afgán sérült meg egy verekedésben).

Kihívó „arabok”

A Sámsoni út környékén lakók mind fenyegetőbbnek érzik a nőknek beszólogató, hangoskodó, kihívó „arabok” jelenlétét. A helyiek a Naplónak azt mondták, hogy a nők délután öttől már csak a kísérettel mernek közlekedni, s van eladó, aki paprikasprayt kapott a főnökétől. A 19-es busz egyik utasa arról írt nekünk, hogy a járművön molesztálta egy külföldi, de senki sem avatkozott közbe… Hamarosan elolvashatják a Napló erről készült riportját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában