Helyi közélet

2013.04.15. 14:25

Kollégák a „szomszéd szobában”

Debrecen - Biztonságos, közvetlen kommunikációs kapcsolat épül ki a Debreceni és a Temesvári Egyetem között, mely segíti a két intézmény munkatársainak együttműködését a kutatás és az oktatás területén is – hangzott el a projekt sajtótájékoztatóján, hétfőn.

Debrecen - Biztonságos, közvetlen kommunikációs kapcsolat épül ki a Debreceni és a Temesvári Egyetem között, mely segíti a két intézmény munkatársainak együttműködését a kutatás és az oktatás területén is – hangzott el a projekt sajtótájékoztatóján, hétfőn. A két intézmény második közös programja ez, és továbbiakhoz biztosíthatja a szükséges informatikai összeköttetést.

– Az utóbbi években a Debreceni Egyetemen elvégzett informatikai beruházások önmagukban is jelentősek, ám együttesen egy még magasabb szintet képviselnek. E folyamat következő, újabb nagy előrelépését jelenti annak a tűzfallal védett, közvetlen internetes kapcsolatnak a kiépítése a Debreceni Egyetem és a Temesvári Egyetem között, mely adatok és multimédiás anyagok továbbítására is alkalmas, valamint internetalapú telefonvonalak révén ingyenes beszélgetéseket tesz lehetővé. Mindezzel megkönnyíti a két intézmény munkatársainak együttműködését oktatási és kutatási programokban egyaránt – jelentette ki dr. Gaál István rektorhelyettes, a DE Tudományegyetemi Karok (DE TEK) elnöke a projektet bemutató sajtótájékoztatón, hétfőn az Aquaticum Hotelben.

Mint elmondta, 826 ezer euróból (kb. 250 millió forint) valósul meg a beruházás, fele-fele arányban elköltve a két intézményre. A DE esetében 150 WiFi-egységet telepítenek, melyek révén (a belső után) a DE TEK külső campusainak lefedettsége is teljes lesz. Így már 300 ponton csatlakozhatnak a DE TEK oktatói és hallgatói az európai felsőoktatási hálózathoz olyan belépői jogosultsággal, melyet akár Debrecenben, Berlinben vagy Madridban is használhatnak.

Dr. Popa Mircea, a Temesvári Egyetem rektorhelyettese arról számolt be, hogy az intézmények közti kétéves kapcsolat állomása az új projekt, s a Temesvári Egyetem WiFi-lefedettségét valósítja meg.

Dr. Gál Zoltán, a DE TEK IT-igazgatója kiemelte: a temesvári egyetemmel kialakítandó informatikai kapcsolat hasonló ahhoz, amit a nagyváradi egyetemmel a DE korábban már megvalósított.

– A fejlesztéssel a digitális adatforgalom útját logikailag lerövidítjük, a temesvári kollégákat „szomszéd szoba” távolságra hozva – érzékeltette a beruházás lényegét. Azt is hangsúlyozta, hogy az informatikai fejlesztés nem önmagáért történik, hanem hogy az egyéb területeken (most és később) működő programokban résztvevők kapcsolattartását megkönnyítse.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában