Helyi közélet

2013.04.17. 15:20

Ködszínház és óriás-szökőkút a debreceni Csónakázó-tó helyén

Debrecen - Fény- és vízjáték lesz az új stadion mellett.

Debrecen - Fény- és vízjáték lesz az új stadion mellett.Aki mostanában a debreceni Nagyerdőn, a Csónakázó-tónál sétál meglehetősen lehangoló látvány fogadja. A vizet ősszel leengedték a beton mederből, így elszáradt, bomló vízinövények, itt-ott szemét éktelenkedik. A belváros felőli oldalon nagy fehér tábla, a szöveg rég lekopott róla. Hátrébb az Új Vigadó szigorúan szögletes, szocreál, kiürített betonkolosszusa. Az egész olyan mint egy nagy bontási terület. Ha azonban egy kicsit messzebbre, a régi víztorony felé tekintünk, már az új stadion hatalmas tartóoszlopai, égbe törő daruk látszanak.

A ködszínház

- Az önkormányzat tervei szerint nem sokáig lesz ilyen a környezet, a Csónakázó-tó helyén mélygarázs, tetején pedig különleges látványosság, ködszínház és óriás-szökőkút létesül - tudtuk meg a város alpolgármesterétől. Papp László elmondta, hogy a mostani meder alatt, egyszintes, 200 autó befogadására alkalmas, lifttel is ellátott mélygarázs létesül. Ezzel párhuzamosan szinte teljesen megszüntetik a régi uszoda és a Régi Vigadó között az utóbbi években túlságosan nagyméretűre alakított felszíni parkolót. Ott csak a szállodába érkező, vendégeket szállító két autóbusznak lesz hely. A többi területet visszaadják a természetnek.

- Mint a városvezető fogalmazott: a közelmúltban tartott lakossági fórumokon a debreceniek azt kérték, hogy a Csónakázó-tó helyén a jövőben is legyen víz, szökőkút. Ezután született az az ötlet, hogy a jelenlegi létesítmény csaknem kétharmadára, 2 ezer négyzetméterre kiterjedő területen több kisebb medencéből álló vízfelületet hoznak létre. A medencéket kőből készült, mini hidakon lehet majd megközelíteni. Lesznek olyan hidak is, amelyek néhány centivel a vízfelszín alatt futnak, aminek nyáron minden bizonnyal pancsolni vágyó gyerekek fognak a legjobban örülni. A ködszínház fő alkotóelemei olyan 3-4 méter magas, fémből készült vékony oszlopok lesznek, amelyek egyszerre több irányba is ködszerűen vizet porlasztanak. A vízpermetet esténként színes fényekkel fogják megvilágítani.

A 22 emeletesnél magasabb szökőkút

- A fő látványosságnak egy olyan szökőkút ígérkezik, amely a vizet 15-30 percenként, 60 méteres magasságba lövi fel. Ez nagyjából a Petőfi téri 22 emeletes toronyház 15. szintjének felel meg. Papp László szerint, a vízágyú egy a nyugati kiskörútnál már alkalmazott és remekül vizsgázott szélérzékelő berendezésnek köszönhetően kizárólag jó időben, kisebb szélben fog működni, tehát nem teríti be a környéket vízzel.

További fejlesztések

- Ezzel párhuzamosan a Békás-tó vízfelületét több mint másfélszeresére növelik. Egyebek mellett új sétányokat, kerékpárutakat, szabadtéri kondiparkot, játszóteret, büfét építenek ki körülötte és korszerűsítik a szabadtéri színpadot is. A fejlesztéseket döntő részben uniós pénzből, csaknem 2,2 milliárd forintból valósítják meg. A munkák júliusban, augusztusban kezdődnek, a befejezést jövő nyár elejére tervezik.

HBN - OCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában