Helyi közélet

2013.04.04. 16:12

Kevesebben hiányoznak az iskolából

Hajdúnánás, Hajdúböszörmény - Az észlelő- és jelzőrendszer összehangolt munkája nélkülözhetetlen.

Hajdúnánás, Hajdúböszörmény - Az észlelő- és jelzőrendszer összehangolt munkája nélkülözhetetlen.Immár 15. alkalommal rendezték meg az éves gyermekvédelmi munkát összefoglaló tanácskozást Hajdúböszörményben. A gyermekjóléti szolgálat előző évi átfogó értékelését a gyámhatóság és a rendőrség beszámolója tette teljessé, a visszatekintés mellett az aktuális törvénymódosításokra is kitértek a szakemberek. Egyes rendeletek a fiatalkorúakkal kapcsolatos szankciókat szigorítják. Mint azt Kun Tímea, a Szociális Szolgáltatási Központ Gyermekjóléti Szolgálatának vezetője kiemelte, a jogszabályi szankciók, úgymint az iskoláztatási támogatás szüneteltetése különösen az általános iskolások hiányzásait szorította vissza.

-A mindennapi családgondozás mellett felismertük azokat a problémaköröket, amelyek kezelése szükséges: az egyéni esetkezelés mellett olyan csoportokat indítunk, amelyek összefogják a bűnelkövető fiatalokat, hogy másodjára már ne kerüljenek bajba; vagy szintén csoportos keretek között segítséget nyújtunk a 16. életévüket betöltött, iskolát elhagyó fiatalok számára. Ezekben a speciális esetekben a gyermekjóléti szolgálat szorosan együttműködik a rendőrséggel, a családsegítő központtal, a köznevelési intézményekkel egyaránt, valamint a fiatalok pszichológiai megsegítését is lehetővé teszi. Igyekszünk a 16 éveseket arra sarkallni, hogy folytassák tanulmányaikat, megbeszéljük például az önéletrajzírás mikéntjét – mondta a szolgálat vezetője.

Nehéz helyzetben

A hajdúnánási gyermekvédelmi konferencián is jártunk, ahol Nagyné Juhász Krisztina, a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, Városi Bölcsőde intézményvezetője elmondta, hogy 79 családot, ezen belül 79 gyermeket gondoznak. Tavaly két gyermeket emeltek ki a családból, és 101 környezettanulmányt készítettek. Legtöbb esetben anyagi okokból adódó konfliktusok, gyermeknevelési problémák, deviáns viselkedés, szülői elhanyagolás és iskolai hiányzás miatt kerülnek bajba a kiskorúak.

Fokozott családgondozásról gondoskodnak Böszörményben is a rendkívül nehéz szociális helyzetben nevelkedő gyermekekről, hogy a veszélyeztetettségük ne fokozódjon tovább.

- Az ilyen nehéz sorsú családok megsegítése egyre több feladatot és felelősséget ró a szakemberekre, ezért is fektet nagy hangsúlyt a szolgálatunk az észlelő- és jelzőrendszer összehangolt munkájának biztosítására – mondta Kun Tímea, és beszámolt arról, hogy például az egykori szőlőskertekben cseperedő kisgyermekeknek nyáron több alkalomból álló foglalkozást szerveztek. – Nem nagy és költséges dolgokat kell elképzelni: sokan közülük ingerszegény környezetben élnek, ezért lelkesen fogadták a kézműves játszóházat – folytatta a szolgálat vezetője.

HBN-BB


Kevesen segítenek

A települések élelmiszer- és ruhaadományban is részesülnek, a Máltai Szeretetszolgálat Nánásra például 24 ezer darab ruhát jutatott el tavaly, és egy magánszemély jóvoltából 100 kabát is érkezett a rászorulóknak. Kevés viszont az a tehetős vállalkozó, aki megteszi ugyanezt, százból kettő… Nagyné Juhász Krisztina elmondta, hogy a kispénzűek a helyzetük ellenére mindig könnyebben nyitják ki a pénztárcájukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában