Helyi közélet

2013.04.08. 10:02

Kevesebb rokkant marad

Debrecen - A felülvizsgálatok szerint a megyében eddig már több mint 300-an nem jogosultak.

Debrecen - A felülvizsgálatok szerint a megyében eddig már több mint 300-an nem jogosultak.Csak jövő év végére fejeződnek be az úgynevezett komplex felülvizsgálatok, amelyek során megállapítják, hogy a rokkantsági ellátásban részesülők közül mennyien jogosultak arra. Az időközi statisztikából az látszik - írta a március 21-i Világgazdaság -, hogy országosan az érintettek 11 százalékának vissza kell térnie a munkaerőpiacra - feltéve, hogy lesz hol dolgozniuk. A Napló a Hajdú-Bihari adatokat kérte el, s ebből az látszik, hogy nálunk még nagyobb (17 százalék, szám szerint 319 ember) az elutasítottak aránya. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal sajtóreferense, Unger Gyula úgy fogalmazott, hogy "az egészségi állapotuk javulása miatt" kerültek ki az ellátásból. Ez azt jelenti, hogy az egészségkárosodásuk mértéke már nem éri el a 40 százalékot.

Egyébként csaknem ennyien mondtak le az ellátásról azzal, hogy a megadott határidőn belül nem kérték a komplex felülvizsgálatot. Együttesen tehát Hajdú-Bihar megyében több mint 600 embernek szűnt meg az ellátása.

Az új kérelmezők szintén szigorú "ítészekkel" találkoznak: tavaly január óta mindössze 23,5 százaléknak (644 embernek) állapították meg a jogosultságát. 

A rokkantság ritka „luxus” lesz

A felülvizsgálatra jelentkezőknek Hajdú-Bihar megyében eddig mindössze 21,5 százaléka jogosult ezen ellátásra. Sok évvel ezelőtt legtöbben úgy készülhettek a rokkantsági felülvizsgálatra, mint amin túl kell esni, de nincs komoly tétje. Ha nem a valódi betegség, akkor egy kis orvosi kapcsolat (egyesek szerint anyagi motiváció) megoldotta a problémát. Mostanra ez megváltozott. A törvényhozók – 2011-ben – úgy döntöttek, hogy a felülvizsgálatok legyenek alaposak, s akinél esély van rá, azt próbálják rehabilitálni, azaz, visszavezetni a munkába.

A legkisebb mértékben megváltozott munkaképességű személyeknek - akik még nem töltötték be az 57 évüket - kifejezetten kérni kellett a komplex felülvizsgálatot. Aki elmulasztotta, az a továbbiakban nem kaphat ellátást. Az országosan 195 ezer járulékos közül 5 ezren (köztük mintegy 300-an Hajdú-Biharból) eleve lemondtak róla azzal, hogy nem kérték a felülvizsgálatot.

A többieknek a korábban megállapított (háromévente esedékes) időpontban kell megjelenniük a bizottságok előtt. A napokban a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalból (NRSZH) kérdésünkre arról tájékoztattak, hogy Hajdú-Bihar megyében február végéig a bizottságok első fokon 1878 soros vizsgálatot végeztek. Ezek nyomán az ellátásból – az egészségi állapot javulása miatt – kikerült a kérelmezők 17 százaléka. (Nekik a postás ezen a címen a továbbiakban nem visz pénzt.) A rehabilitációs ellátásra javasoltak aránya 61,5 százalék volt, s mindössze 21,5 százalékukat találták továbbra is jogosultnak a rokkant ellátásra.

Akit rehabilitálhatónak minősítenek, annak együtt kell működnie a munkahelykeresésben, az ajánlott képzési vagy munkaerő-piaci programban, illetve el kell fogadnia a rehabilitációs hatóság által felajánlott munkalehetőséget. Az első fokú komplex felülvizsgálatok az idén is folytatódnak, s a jövő év végére fejeződnek be.

A bizottságoknak nemcsak a felülvizsgálatokkal, hanem az új kérelmezőkkel is foglalkozniuk kell. Tavaly év elejétől idén február végéig a megyében 2742-en adtak be új kérelmet. Az érintettek 27,5 százalékát már első fokon elutasították, ami azt jelenti, hogy ezekben az esetekben a leletek, a laboreredmények és a szakorvosi vélemények az ellátási jogosultsághoz szükséges 60 százalékos szintnél jobb egészségi állapotról tanúskodtak - fogalmazott az NRSZH sajtóreferense, Unger Gyula. Mint írta, az új kérelmezők 49 százalékát minősítették első fokon rehabilitálhatónak, rokkantsági ellátásban pedig 23,5 százalékuk részesült.

A figyelemre érdemes paragrafusok:

Az érvényes jogszabályok és jogorvoslati lehetőségek:

- A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól a 2011. évi CXCI. törvény rendelkezik.

- Azok a személyek, akik 2011. december 31-én rokkantsági/baleseti rokkantsági nyugdíjban, illetve rendszeres szociális járadékban részesültek, és 2012. március 31-ig úgy nyilatkoztak, hogy kérik az egészségi állapotuk komplex minősítését, soros felülvizsgálaton vesznek részt.

- A felülvizsgálatot követő ellátás mértékét a törvény 33/A. §-a alapján határozzák meg. Az új ellátórendszerben járó ellátás összege csak akkor lehet kevesebb a felülvizsgálatot megelőző hónap ellátásánál, ha az orvosszakértő a jogosult egészségi állapotában javulást véleményez.

- Azok esetében, akik új igénylőként kerülnek az ellátó rendszerbe, a hivatkozott jogszabály 2. §-a határozza meg a jogosultsági feltételeket.

- Akik rehabilitációs ellátásra szereznek jogosultságot, azok számára a 9. § alapján számolják ki az ellátás összegét.

- A rokkantsági ellátás összegét a 12. § alapján kell meghatározni.

- A jogorvoslati lehetőségeket az érintetteknek megküldött határozat is ismerteti: az első fokon hozott döntés ellen fellebbezhetnek, a másodfokú határozattal szemben pedig a Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordulhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában