Helyi közélet

2013.04.12. 14:18

Kegyelemdöfés a mezőgazdaságnak

Budapest - A MOSZ szerint a kormány a saját maga által kijelölt prioritások érvényesülését lehetetleníti el.

Budapest - A MOSZ szerint a kormány a saját maga által kijelölt prioritások érvényesülését lehetetleníti el.Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter bejelentette, hogy a magyar mezőgazdaság jelenlegi szerkezetét szétzúzzák, s az általa nagybirtokoknak titulált társas vállalkozások használatában lévő földterület arányát 50%-ról 20%-ra szorítják le. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) értetlenül szemléli, hogy a kormány nem az ágazat versenyképesebbé tételére, a munkahelyteremtésre és az ágazat kibocsátásának növelésére, hanem a piacra kerülő áruk több mint 2/3-át adó társas szektor szétverésére összpontosít.

Erőszakkal ne!

- Ha a földhasználati viszonyok erőszakos átrendezése bekövetkezik, az drasztikus visszaesést hoz az állattenyésztésben. Az elmúlt évtizedben az egyéni gazdaságok által tartott állatállomány csökkent, napjainkban a sertésállomány 75, a tejelő tehenek több mint 80 százalékát a társas vállalkozások tartják. A tervbe vett átrendezés hatására a hazai sertésállomány nem, hogy a duplájára nő, hanem akár 1 millió darabbal is csökkenhet és a hazai tejtermelés is zuhanásnak indulhat - mondta el Tóth István, a MOSZ titkára.

A társas gazdaságok földhasználatának korlátozása jelentős mértékben csökkenteni fogja a legális munkahelyek számát a mezőgazdaságban. A célul kitűzött átalakítás az ágazat legális munkaerejének 60 százalékos leépülését eredményezheti. Ilyen arányú munkaerő kiáramlás utoljára a 90-es évek elején, a téeszek szétverésekor történt az ágazatban.

Ellentmondás

A szervezet szerint az intézkedés ellentmond a Nemzeti Vízstratégiának is. Az öntözőberendezések kiépítésének legnagyobb akadálya a tőke és a biztos földhasználat hiánya, valamint az elaprózódott birtokszerkezet. Jelenleg az öntözésre épülő gazdálkodást főként a társas gazdaságok végzik, visszaszorításukkal a kormány a saját maga által kijelölt prioritások érvényesülését lehetetleníti el.

- A Fazekas Sándor miniszter által bejelentett átalakítások megadják a kegyelemdöfést az árutermelő mezőgazdaságnak. A tervezett intézkedések veszélyeztetik a hatékony és versenyképes agrártermelést, beruházások leállításhoz, a legális munkahelyek megszűnéséhez, az élelmiszerárak drasztikus emelkedéséhez és az import növekedéséhez vezetnek - jelentette ki Tóth István.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában