Helyi közélet

2013.04.18. 12:38

Jobbik: korlátozzák a menekülteket!

Debrecen - Kulcsár Gergely a Parlament elé vinné a Sámsoni úti tábor ügyét.

Debrecen - Kulcsár Gergely a Parlament elé vinné a Sámsoni úti tábor ügyét.Bevándorlóbűnözésről” beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési és Kulcsár Gábor, a párt helyi önkormányzati képviselője a debreceni befogadóállomás bejáratánál. Mint mondták, az elmúlt időszakban több lakossági jelzést is kaptak a környékbeli problémákról. (A Sámsoni úton élők helyzetéről a Napló részletesen, egy oldalas összeállításában számolt be kedden.) Kértük mondjanak konkrét példákat, egy januári késelést és egy a lapunk által is megírt közszeméremsértéshez hasonló esetet említettek, jelezve: ezek nem egyedülállóak.

– Két hete voltunk a debreceni rendőrfőkapitánynál, Uzonyi Attilánál, aki – bár nem pontos számokkal alátámasztva –, de arról számolt be, hogy érezhetően megszaporodott a rendőri intézkedést igénylő esetek száma a városrészben – mondta Kulcsár Gábor. Megoldásként a képviselők egyrészt a menekültek szabad mozgásának korlátozását, másrészt a tábor elköltöztetését említették.

Törvénymódosítás

– Végleges megoldást az jelenthetne, ha Románia schengeni csatlakozását követően a tábort a moldáv-román határra költöztetnék. Erre azonban még várni kell, s addig sem tétlenkedhetünk, mert itt előbb-utóbb bekövetkezik valamilyen tragédia – folytatta Kulcsár Gergely, s vázolta elképzeléseiket: azokat a menekülteket, akik a legkisebb szabálysértést is elkövetik, ne engedjék ki a táborból; este hét után senkinek ne legyen szabad kijárása; költöztessék a tábort olyan helyre, hogy a "civilizált polgárok" minél kevesebbet találkoznak velük.

Hová? – kérdeztük. A képviselők erre nem tudtak konkrét ötlettel előállni. A "bevándorlóbűnözés" kifejezésükkel általánosítani kívánnak-e, s ha nem, miért sújtanák az összes menekültet az intézkedésekkel?

– A "bevándorlóbűnözés" kifejezést olyan értelemben használjuk, ahogyan a fiatalkorú- vagy cigánybűnözést – magyarázta Kulcsár Gergely, hozzátette: listázni kellene a rendbontókat és csak őket elköltöztetni a városból. Testvére megjegyezte: elvárható, hogy Magyarország törvényeit betartva, hozzánk alkalmazkodva éljenek az ide érkezők.

A képviselők hangsúlyosabb rendőri jelenlétet és önkormányzati intézkedést is várnának, Kulcsár Gergely pedig – mint mondta – már a jövő héten felteszi kérdéseit a szakminiszternek, s a válaszok birtokában folytatja a megoldáskeresést. – Ha kell, akkor törvénymódosítást kezdeményezek, amiben a már felsorolt intézkedéseket vennénk bele – jelentette ki.

HBN-FÁ


Debrecen - Becsky Tibor: „sajnos ezzel együtt kell élnünk”.


Debrecen - A DKV a közterület-felügyelet és a helyi polgárőrség segítségét kérné.


Debrecen - Van egy képzeletbeli vonal a Sámsoni úton, ahonnan „kifelé” más világ kezdődik.


Debrecen - Megháromszorozódott a menekülttábor létszáma; a városrész lakói a biztonságukat féltik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában