Helyi közélet

2013.04.05. 10:01

"Fekete pékséget" számoltak fel

Debrecen – Csaknem százmillió forint összegű kárt okozott a költségvetésnek az a pékáruk kereskedelmével foglalkozó csoport, amelyet a napokban számoltak fel a bűnüldözők.

Debrecen – Csaknem százmillió forint összegű kárt okozott a költségvetésnek az a pékáruk kereskedelmével foglalkozó csoport, amelyet a napokban számoltak fel a bűnüldözők. A vállalkozás az értékesített pékáru után nem fizetett adót és a munkavállalók után fizetendő járulékokat is elmulasztotta rendezni.

Fekete lisztből fehér kenyér?

- Az elmúlt év nyarától Magyarország lehetőséget kapott arra, hogy a gabonafélék esetén fordított áfát alkalmazzon, és ez sokat jelentett a piac tisztulása érdekében. Az úgynevezett táskás emberek eltűntek, a verseny pedig ettől korrektebb lett - válaszolta a Napló megkeresésére Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonaszövetség elnöke, a Hajdúgabona Zrt. vezérigazgatója.

Szavaiból azonban kitűnt, hogy "mégsem olyan szép a leányzó fekvése", hiszen az áfacsalók pillanatok alatt alkalmazkodtak az új helyzethez, és átnyergeltek a lisztpiacra. - A módszerük a következő: nem az eredeti gyártó adja el a lisztet a végfelhasználónak, hanem egy kft., amelyik viszont nem fizeti meg az általános forgalmi adót az államnak. Mivel pedig az adóhatóság csak az áfa-visszaigénylőket vizsgálja, a befizetőket nem, az ilyen társaságok akár évekig űzhetik bűnös cselekedeteiket. Éppen azért kérjük, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját az állam csökkentse 27-ről öt százalékra, mert csak így lehetne az érintett ágazatokat a csalóktól megtisztítani. Ellenkező esetben a hazai tulajdonú középvállalkozások sorra fognak bedőlni, miként arra az országban máris több példa akad - érvelt a szakember.

Minden második "sáros"

A megyénkben működő 43 pékség közül minden második legalább a termelése felét illegális csatornákon keresztül értékesíti - állítja Fülöp Zsolt, a Balmaz Sütőde Kft. ügyvezetője, aki szerint nincsenek csodák. Szavai szerint aki az iparági átlagtól 25-30 százalékkal olcsóbb árakon forgalmaz, arról kimondható, hogy valamit nem törvényesen csinál. Ő az igazi veszélyt a külföldi tulajdonú pékségek rohamszerű terjeszkedésében látja, azzal a leegyszerűsítéssel pedig nem ért egyet, hogy csak a kis pékségek alkalmaznak szürke vagy fekete eszközöket a boldogulásuk érdekében. Ugyanakkor osztja azt a véleményt, mely szerint a "fekete" lisztből sütött kenyér is "fekete" lesz.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában