Helyi közélet

2013.04.12. 14:07

"Bicskával kéne kivágni a fődbül"

Hajdú-Bihar - A hosszantartó esőzések legalább két-háromhetes hátrányba hozták a hajdú-bihari gazdákat (is).

Hajdú-Bihar - A hosszantartó esőzések legalább két-háromhetes hátrányba hozták a hajdú-bihari gazdákat (is).A parasztember hajdanán (vagy talán még napjainkban is) úgy beszélt a márciusi esőről, hogy "bicskával kéne kivágni fődbül", hiszen ilyenkor már a tavaszi munkák ideje van a határban. Azokat meg ugye elöntött területeken végezni legalábbis körülményes...

Leszakadt az ég

Idén az első három hónapban 280 milliméter csapadék áztatta megyénk földjeit, miközben tavaly például egész évben 405 milliméter égi áldásban részeltettek a parasztok a Hajdúságtól Biharig.

- A hetekig tartó esőzések tétlenségre kárhoztatták a gazdálkodókat, akiknek még ezekben a napokban is jószerivel egyetlen munkára van módjuk: elvezetni a vizet a földjeikről a környező csatornákba. Azt szokták mondani, hogy amit az időjárás elront, azt később helyre is hozza, ezzel együtt valószínűtlen, hogy május közepe, második fele előtt az összes tavaszi munka befejeződhessen a hajdú-bihari földeken. Pedig technikában itt nincs hiány, miként a szakértelem is rendelkezésre áll. - Jelenleg a megyében mintegy 30 ezer hektár van víz alatt. Ebből több mint hatezer hektár őszi vetés, tízezer hektár pedig szántóföld. A legkisebb kár a gyepterületek tulajdonosait érte, a legnagyobb pedig azokat, akiknek a már kikelt búzáját viszi el a víz - tájékoztatta a Naplót Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földművelési igazgatója.

A szakember ugyanakkor optimista is, hiszen, mint fogalmazott: ha ilyen szépen süt a nap, akkor a magasabb fekvésű, úgynevezett hátas területeken akár már a mostani hét végén elkezdődhet a tavasziak vetése.

Elhárult a veszély

Társi László nagyrábéi gazda és társai egy hete még azért kiáltottak segítség után, mert attól tartottak, hogy az egyik színig telt belvízelvezető csatorna túlcsordul, és úgy járnak, mint két éve; a földjeik jelentős része víz alá kerül. Most úgy tűnik, a közvetlen veszély elhárult, hiszen a földek tulajdonosai megkezdhették elvezetni a vizet a területeikről a lassan apadó szintű csatornába. - Jól megcsúsztunk a munkákkal, hiszen tavaly ilyenkor a kukoricát már elvetettük, most meg csak nézzük a vizet - összegezte a pillanatnyi helyzetüket a nagyrábéi gazdálkodó.

Országosan is hasonló a helyzet, a mezőgazdasági munkák két-háromhetes késésben vannak - jelentette be a hét közepén Czerván György, a vidékfejlesztési tárca államtitkára. Mintegy 200 ezer hektárt borít víz, melynek a fele vetés- és szántóterület. A minisztériumban is úgy tudják, hogy most jó esélyel felmelegedés köszönt ránk, és a szél is megélénkül, ami lendületet adhat a mezőgazdasági munkáknak. Szó se róla, van mit behozni, hiszen országosan a tervezett 2,3 millió hektár tavaszi vetésből egyelőre alig több, mint 43 ezer hektáron került földbe a mag.

Petneházi Attila


A számok tükrében

Idén eddig esett: 280 mm

Tavaly összesen esett: 405 mm

Víz alatti terület: 30 ezer hektár

Víz alatti vetés: 6 ezer 500 hektár

Víz alatti szántó: 10 ezer hektár

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában