Helyi közélet

2013.04.19. 16:27

Az új tanárképzésért munkálkodnak közösen Debrecenben

Debrecen - Négy év múlva általános, öt év múlva gimnáziumi tanárjelölteket fogadnak majd egyéves gyakorlatra az iskolák.

Debrecen - Négy év múlva általános, öt év múlva gimnáziumi tanárjelölteket fogadnak majd egyéves gyakorlatra az iskolák.A tanárképzés időszerű kérdései álltak a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (DE TEK) által szervezett ünnepi konferencia középpontjában pénteken az egyetemen. A képzési terület szereplőinek éves találkozóján átadták az egyetem tanárképzési kitüntetéseit is.

– A tanárképzés nem létezhet a gyakorlóiskolák odaadó munkája nélkül, éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy minden évben személyesen is találkozzunk képviselőikkel, tájékoztassuk őket a tanárképzés aktuális változásairól, irányairól, és elismerjük azt a munkát, amit a fiatal pedagógusjelöltek képzésében vállaltak” - fogalmazott dr. Gaál István, a DE Tudományegyetemi Karok elnöke a rendezvény megnyitóján.

Az Együtt az új tanárképzésért című konferencián a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolái és a tanárképzésben részt vállaló partnerintézmények megismerhették a 2013 szeptemberétől beinduló egyciklusú tanárképzés rendszerét, melynek értelmében négy év múlva általános, öt év múlva pedig gimnáziumi tanárjelölteket fogadnak majd egyéves gyakorlatra – értesültünk a DE TEK elnöki hivatalának közleményéből.

A konferencia kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy elismerjék a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolája érdemeit, amely 50 éve gyakorlóiskolája az egyetemnek. „Intézményünkben félévről félévre fogadjuk a tanárjelölteket, az elmúlt ötven évben több ezer fiatal kollégának segítettük tapasztalatszerzését, pedagógusaink pedig oktatóként részt vesznek az egyetem szakmódszertani kurzusain. A megújuló tanárképzés keretében is szeretnénk biztosítani az egyetemi hallgatók gyakoroltatásának feltételeit, pedagógiai műhelyként szolgálni a leendő tanároknak. Közoktatási szerepben feladatunk, hogy magas színvonalon készítsük fel tanulóinkat a továbbtanulásra bármilyen középfokú oktatási intézményben” - idézi Demeter Józsefné, az iskola igazgatója szavait a közlemény.


Elismerések 

A rendezvényen átadták az egyetem tanárképzési kitüntetéseit

  • Kiváló vezetőtanár kitüntetésben részesült: Ferencz Márta, a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának vezetőtanára, Andicsné Székely Éva, a DE Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolájának vezetőtanára, Bikszády István, a DE Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolájának vezetőtanára.
  • Kiváló mentortanár kitüntetésben részesült: Bánfalvi Katalin, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola - Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára.
  • Kiváló helyi gyakorlóhely kitüntetésben részesült: Ady Endre Gimnázium, a DE partneriskolája. (Az Ady Endre Gimnázium a Debreceni Egyetem tanárképzési kitüntetéseinek alapítási évében, 2006-ban már elnyerte a „Kiváló helyi gyakorlóhely” kitüntetést. A vándorserleg másodszori odaítélését a gyakorlatok terén tanúsított mindenkori pozitív hozzáállásuk, a mentortanárok munkájának nagyfokú igényessége, pedagógiai elhivatottsága tette indokolttá.)
  • Kiváló vidéki gyakorlóhely kitüntetésben részesült: Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskola (Berettyóújfalu), a DE partneriskolája.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában