Helyi közélet

2013.04.29. 17:06

"Anyukának lenni mindennél jobb"

Debrecen - Anyák napja előtt a debreceni szülészeten.

Debrecen - Anyák napja előtt a debreceni szülészeten.Hosszú évekig tartó csökkenés után tavaly kismértékben emelkedett a születések száma Magyarországon. Ugyanakkor a fiatalok körében még most is az egy-két gyermekes családmodell a legnépszerűbb. Anyák napja előtt a debreceni Kenézy Kórház Szülészeti Osztályán kismamákkal az anyaság szépségéről beszélgettünk.

Paunok Lili Hanna 3450 grammal szombaton született. A családban ő a második gyermek, fiútestvére három és fél éves. Anyukája, a 33 éves Paunokné Rácz Angelika szerint, anyának lenni csodálatos érzés, ugyanolyan jó mint az első babánál. "Fájdalmas, de szép dolog, megéri. Talán ez a legszebb dolog az életben. Ilyenkor új értelmet nyer az élet, új erőre kap az ember."

Ottjártunkkor Puji Katalin (38) féltőn ölelte át néhány órája született második kisfiát, Petrozsényi Gergőt, aki 3950 gramm. Nagyobb gyermeke nyolc éves, így az anyaságról úgy vélekedett, hogy ez egy ismerős, remek érzés. "A gyerekekért érdemes élni." Amilyen nehéz volt az első szülés, a második már olyan könnyű - fogalmazott az anyuka. Mint elmondta: nem terveznek újabb bébit, mert a családban Gergő már a 4. utód. A sok gyermekkel járó esetleges anyagi nehézségekre vonatkozó kérdésre így válaszolt: "Keresztény család vagyunk és úgy fogjuk fel a dolgot, hogy ahová isten báránykát adott, oda legelőt is adni fog".

- Kondásné Faragó Anita (34) harmadik gyermeke, Kondás Dóra 2800 grammal péntek reggel 6 órakor látta meg a napvilágot. Szerinte egyebek mellett azért születik mostanában viszonylag kevés gyermek, mert még mindig szerény az állami támogatás, segítség, nehéz szülés után visszamenni a munkahelyre. Ugyanakkor sok nőben túl nagy a karriervágy. Úgy vélte, hogy sok félelem is jár a gyermekvállalással, hiszen ez komoly felelősség, például rendszeres életet kell élni. "Mégis ez az élet rendje, a világ így kerek."

HBN - OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában