Helyi közélet

2013.04.15. 18:06

A krónikus munkakerülők megúszhatják a tandíjat

Debrecen - Lazítana a felsőoktatási törvény egyes pontjain Balogh Zoltán emberierőforrás miniszter, aki pénteken módosító javaslatot nyújtott be az országgyűlésnek. Eszerint 20 év alatt kell törlesztenie az állami segítséggel tanuló hallgatónak és kizárólag a támogatott évekkel megegyező összeget.

Debrecen - Lazítana a felsőoktatási törvény egyes pontjain Balogh Zoltán emberierőforrás miniszter, aki pénteken módosító javaslatot nyújtott be az országgyűlésnek. Eszerint 20 év alatt kell törlesztenie az állami segítséggel tanuló hallgatónak és kizárólag a támogatott évekkel megegyező összeget. A korábbi rendelkezés szerint az ösztöndíjas évek dupláját kellett volna megtéríteni a tudását külföldön hasznosító diáknak. Ha a parlament elfogadja a változtatásokat megnyugodhatnak a szakváltók és a sok gyereket tervezők, de van egy kiskapu a krónikus munkakerülők számára is.

A hallgatóknak annyi évet kell hazánkban dolgozniuk, amennyi ideig igénybe vették az állami (rész)ösztöndíjat, a munkát 20 éven belül kell megkezdeniük, az egy vagy két év után szakot váltók pedig csak a végzettséget adó tagozaton eltöltött idővel tartoznak az állami kasszának - részletezte lapunknak dr. Jávor András, aki szerint ezek nem teljesíthetetlen, aggályos feltételek. A Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese úgy véli, egy államban nem csak jogok, kötelességek is vannak, azt mondta: ő olyan szellemben, illetve korban nőtt fel, hogy természetes volt a hazája melletti elkötelezettség.

A szakember mindemellett kiemelte, hogy a diákok ma nincsenek könnyű helyzetben. Sokaknak a szerződés az egyetlen lehetősége a továbbtanulásra, így természetes, ha a még formálódó új rendszer körül rengeteg kérdőjel tűnik fel. Az sem meglepő, hogy az állami pénzeket jól kihasználni igyekvő törvényalkotók és a jövőjük miatt aggódó fiatalok között feszültség van, de a jogszabály még nem végleges, illetve nem lehet tudni, hogy 10-20 év múlva mennyivel lesz könnyebb az élet Magyarországon, vagy hogyan változik a külföldi munkaerőpiac - nyilatkozta dr. Jávor András.

A hallgatók alapvetően elítélik a kormány válaszreakcióját a külföldre özönlő munkaerő társadalmi problémára, ám a jogszabályi keretek között kiharcolt jelen könnyítéseket pozitívan értékelik - mondta Körösparti Péter, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

A javaslat szerint a külföldön szerencsét próbálóknak két évtizeden belül kell megtéríteniük az igénybe vett állami „kölcsönt”, a fizetendő összegről évente értesítik az életét tartozással kezdő magyar fiatalt, aki mentesül a kötelezettségei alól, ha kettőnél több gyermeket szül. Az egyelőre kérdés, hogy a két lurkót felnevelőket és a férfiakat miért zárják ki a körből, de a szakemberek szerint várható még változás e tekintetben. Mint ahogy abban a kérdésben is, mi történik akkor, ha se gyerek, se munkahely, se külhon nem menti meg a felsőoktatási törvény nyilaitól a fiatal értelmiségit. A jelen jogszabály szerint, ha a diplomás munkanélküli a munkaügyi központ dokumentációival igazolja, hogy majd egy emberöltőn át Fekete Péterként bukdácsolt a munkaerőpiac útvesztőjében, akkor egyébként is sanyarú sorsára tekintettel elengedik a tartozását.

HBN-HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában