Helyi közélet

2013.03.25. 14:21

Télre is tippelhetnénk

Debrecen - Az elmúlt hét országszerte átmeneti enyhülést, olvadást hozott az időjárásunkban.

Debrecen - Az elmúlt hét országszerte átmeneti enyhülést, olvadást hozott az időjárásunkban.A nemzeti ünnep hosszú hétvégéjének erős lehűlését követően engedett szorításából a márciusi tél, az elmúlt hét országszerte átmeneti enyhülést, olvadást hozott. A térségünkben nem egy helyen 15 °C-ot is elérő felmelegedés azonban nem tartott sokáig, a hét második felében újra hideg levegő érkezett kiadós csapadékkal, majd kemény éjszakai fagyokkal.

Hótakaró

A hét legelején Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szinte teljes területén összefüggő hótakaró borította a tájat. Ennek, és a száraz, hideg, sarkvidéki eredetű levegőnek köszönhetően erősen fagyos idő alakult ki, többfelé okozva változó mértékű károkat a korai gyümölcskultúrákban. A hótakaró olvadásával párhuzamosan lezajló ütemes felmelegedés 20-21-ére ismét 13-15 fokos, az évszakos átlagnak már hozzávetőleg megfelelő délutáni csúcsértékek kialakulását tette lehetővé. Péntektől azonban északkeleti áramlással újra hideg levegő alakította az időjárást, visszatértek az éjszakai fagyok, s a hőmérséklet napközben is csak kevéssel fagypont felett tetőzött. Vasárnapra virradóra már kemény fagyokat mértünk, a két megye területén átlagosan -8 - -9°C-os lehűlés volt jellemző.

Jön a belvíz

A kezdeti száraz, hideg idő kedvezően hatott az érintett körzetek belvízhelyzetére, ám az azt követő olvadás során újra növekedett a belvizes területek nagysága, illetve a talajok vízkészlete. Jelentősebb csapadék 19-én, valamint 21-22-én fordult elő a két megyében, ez eleinte mindenütt eső, zápor, végül formájában hullott. 22-én néhány órára megmaradó hóréteg alakult ki, területi átlagban összességében 10-15 mm-es csapadékhozammal. A hideg idő ellenére talajfagy továbbra sem volt jellemző a két megye területén. A 15-16-i erős lehűlések idején többé-kevésbé vastag hóréteg borította a talajt, majd a hótakaró olvadásával megszűntek az éjszakai fagyok, az 5 cm-es mélységben mért talajhőmérséklet továbbra sem csökkent 1-4 °C alá. Egyedül az időszak legvégére mérhettünk 0 fokot megközelítő, sőt, a laza homoktalajú nyírségi körzetekben 1-2 fokkal az alatti értékeket.

DE-AGTC Klímaközpont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában