Helyi közélet

2013.03.23. 11:43

Nézőpont: Értéktelen tudás nincs

Miközben javában megy a vita arról, hogy hatékony-e a hazai felsőoktatás, annyi és olyan végzettségű szakembert képeznek-e a főiskolák és egyetemek, amennyire és akikre a munkaerőpiacnak szüksége van, arról kevesebb szó esik, hogy vajon mennyi időt tölt az álláskereséssel egy érettségizett pályakezdő, és mennyit egy friss diplomás?

Miközben javában megy a vita arról, hogy hatékony-e a hazai felsőoktatás, annyi és olyan végzettségű szakembert képeznek-e a főiskolák és egyetemek, amennyire és akikre a munkaerőpiacnak szüksége van, arról kevesebb szó esik, hogy vajon mennyi időt tölt az álláskereséssel egy érettségizett pályakezdő, és mennyit egy friss diplomás? Meg aztán annak is érdemes utánanézni, hogy átlagosan mekkora kezdő fizetésre van esélye annak a fiatalnak, aki csupán érettségi bizonyítványt tud felmutatni az állásinterjún, és aki diplomás (függetlenül attól, hogy tanárként, jogászként vagy mondjuk médiamunkásként végzett az egyetemen).

Nos, a helyzet úgy áll, hogy miközben a magyar munkaerőpiacon az átlagos elhelyezkedési idő közel másfél év, a Budapesti Gazdasági Főiskola végzősei körében ez mindössze három és fél hónap. Ráadásul ez azokra a hallgatókra vonatkozik, akiknek az iskolapadból nem sikerült "eladni magukat", a végzettek 43 százalékának ugyanis a pecsétes papír átvételekor már főállású munkaviszonya volt. Ezek a rideg tények, amelyek arra mutatnak, hogy értéktelen tudás pedig nincs; csak tudatlan értékmérők...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában