Helyi közélet

2013.03.04. 11:51

Megújítanák az 1-es villamost

Debrecen - A következő villamosberuházás 2013. és 2015. között zajlana.

Debrecen - A következő villamosberuházás 2013. és 2015. között zajlana.Az 1-es villamos pályájának részbeni felújítására és kilenc új villamos beszerzésére pályázik Debrecen. A legutóbbi közgyűlés döntése értelmében a város a 15,2 milliárd forintos beruházást 85 százalékban uniós forrásból finanszírozná. Így a költségek tekintetében az EU-t 11, a központi költségvetést 1,9, Debrecent 2,3 milliárd terhelné.

A pályarekonstrukciós tervek között egyebek mellett pályaátépítés, síncsere és fedett megállók kialakítása szerepel. Átépítésre két vonalrészen volna szükség: a Pláza és az Ajtó utca között, illetve a Nagyerdei körúton és a Pallagi úton. A munkálatokat mindkét esetben a több évtizede épített pálya elavultsága indokolja.

A projekt során a Blaháné utcai áramátalakító gépházat újjal váltanák ki a Rákóczi utca 44. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlanban (mint indokolják, a Blaháné utcai épületben e célre bérelt helyiség bérleti díja magas).

Jó, jó, de…

A város a pályázat értelmében 9 darab új, alacsony padlós, kétoldali ajtóelrendezésű, 200-225 férőhelyes villamost is beszerezne. Az 1-es vonalon – lassan húsz esztendeje – a „kék villamosok” futnak, amelyekből 11 áll rendelkezésre. Az elképzelések szerint kettőt megtartanának, főként azért, hogy ha műszaki probléma adódna az új járművekkel, akkor legyen mihez nyúlni, másrészt nosztalgikus okból.

Hozzáteendő: ezzek a KCSV6-osok a legutolsó magyar fejlesztésű villamosok, amelyek mindössze Debrecenben láthatók. Pont emiatt azonban egyre körülményesebb a karbantartásuk.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában