Helyi közélet

2013.03.26. 13:13

Hajdúhadházi borverseny

Hajdúhadház - A tudás nem veszett el, kitartó munkával újra fel lehet virágoztatni a hadházi szőlő- és borkultúrát.

Hajdúhadház - A tudás nem veszett el, kitartó munkával újra fel lehet virágoztatni a hadházi szőlő- és borkultúrát.A tavalyi év emlékeiből merítve immár második alkalommal rendezték meg a Városi Borversenyt a közelmúltban. Idén a megmérettetést és az eredményhirdetést a városháza dísztermében rendezett I. Városházi Borest tette még izgalmasabbá.

A március eleji viadalon hajdúhadházi és téglási szőlősgazdák büszkélkedtek nedűikkel. A bírák asztalán mintegy harminchat fehér-, nyolc rosé- és negyvenhat vörösbor foglalt "helyet". A verseny fővédnöke és támogatója dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, az este fővédnöke Tasó László országgyűlési képviselő volt.

A több mint három órán keresztül tartott kóstolás próbára tette valamennyi zsűritag legkifinomultabb érzékszerveit is. A bíráló testület tagja volt vörösbor kategóriában Dr. Rakonczás Nándor, a Debreceni Egyetem Szőlőtermesztési és Borászati Tanszékének vezetője, egyben a zsűri elnöke, Győrfi Lajos szobrászművész, Kocsis Róbert, a Hajdú- Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, Kiss Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője, Tarsoly Attila, Körösszegapáti polgármestere, Bakó István, Derecske polgármestere és Tasi Sándor, a Hajdú- Bihar Megyei Közgyűlés képviselője.

Fehér- ,és egyben rosé bor oldalon Márföldi Mihály, a Bocskai Kft. ügyvezetője és egyben a zsűri elnöke, Kiss Sándor Mátyás, önkormányzati képviselő, Antal Ferenc, önkormányzati képviselő, Pál Csaba lelkipásztor, Dufla Ferenc, a Hajdúhadházi Erdészet igazgatója és Fekete György önkormányzati képviselő alkotta a zsűri testületét. Dr. Rakonczás Nándor az eredményhirdetés előtti köszöntőjében kifejtette, a kóstolt borok is igazolják, az adottságok jók, a tudás nem veszett el, kitartó munkával újra fel lehet virágoztatni a hadházi szőlő- és borkultúrát.

Az eredmények:

A legjobb vörösbor büszke gazdája Drén András lett, második helyezést ért el Kiss Sándor, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Szöllős László állhatott fel. Különdíjat kapott Fejszés Imre és Czibere Imre. A fehérborok között első helyezést ért el Szabó Zsigmond, ezüstérmet szerzett Pap Zoltán, a bronzérem büszke tulajdonosa Takács Ferenc lett. Különdíjat Fejszés Imre, Murvai Gézáné, Kerékgyártó András és Szöllős László vihetett haza.

Rose kategóriában a győztes, Antal Gyula kiváló bora lett.

A díjak átadása után a Torzsás Néptáncegyüttes fellépését élvezhették a díszterem vendégei, majd az este a vacsorával folytatódott, a talpalávalót mindeközben a Bürkös zenekar szolgáltatta. Nem hiányozhattak az asztalokról a boroskancsók sem, melyek tartalmát hadházi és téglási borok adták.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában