Helyi közélet

2013.03.06. 12:06

Földregisztráció – nem kell megosztani

Debrecen - A használati megállapodás megkötéséhez közjegyző és ügyvéd sem kell.

Debrecen - A használati megállapodás megkötéséhez közjegyző és ügyvéd sem kell.A földregisztrációval kapcsolatos jogszabály változása számtalan kérdést vetett fel.

Egyik olvasónk azt sérelmezte, hogy miért kell neki az osztatlan közös tulajdont megosztani a földregisztráció miatt, amikor egyébként már hosszú évek óta „jól megvannak” egymás mellett. A megosztás több tízezer forintba kerül, s akkor hiába térítésmentes a földregisztráció.

Nagy Józseftől a megyei kormányhivatal Földhivatalának vezetőjétől azt az információt kaptuk, hogy földhasználati bejelentés kapcsán szó sincs az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséről.

– A termőföldről szóló törvény előírja, hogy a tulajdonosoknak egymás között használati megállapodást kell kötniük, amelynek érvényességi kelléke a használati megosztási vázrajz. Kétségtelen, hogy ez utóbbiért a vázrajzot elkészítő földmérő mérnöknek fizetni kell. Ezen a vázrajzon azt kell bejelölni, hogy az osztatlan közös tulajdont képező ingatlanon belül a tulajdonosok a tulajdoni hányaduknak megfelelő vagy attól eltérő mértékű területet hol használják. Kivételt képeznek a zártkertek, amelyek esetében nem kell használati vázrajzot készíteni, csupán egy földhivatalnál kiváltott hiteles térképmásolatra van szükség, amelyen a tulajdonos (földhasználó) − ha nem az egész földrészletet használja − bejelöli a földrészleten belül az általa használt területet. A használati megállapodást nem kell közjegyző által készített közokiratba foglalni és ügyvéd által ellenjegyeztetni sem kell– tájékoztatta a Naplót a hivatal vezetője.

A használat bejelentéséhez nem kell csatolni használati vázrajzot, ha az osztatlan közös tulajdonban álló földrészlet teljes területét egy tulajdonostárs használja. A földregisztrációval kapcsolatos a termőföldről szóló törvénymódosítás február 27-én lépett hatályba. E szerint az egy hektár alatti a termőföldet használók április 30-ig jelenthetik be. A hivatal vezetője utalt arra is, hogy azok a tulajdonosok, akik 2013. január 1-től február 27-ig befizették a földhasználati eljárási díjat, legkésőbb május 28-ig visszakapják azt. Akik a múlt év végéig eleget tettek a bejegyzési kötelezettségnek, azoknak továbbra is március végéig kell azonosító adatközlési bejelentést tenniük.

HBN-KER

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában