Helyi közélet

2013.03.05. 15:51

Fókuszban az egészség

Debrecen - Az előadásokat és szaktanácsadást bármilyen szakos hallgató látogathatja.

Debrecen - Az előadásokat és szaktanácsadást bármilyen szakos hallgató látogathatja.Az egészséges táplálkozást és életmódot hivatott népszerűsíteni az a program, melyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) három hazai egyetemen, köztük a Debreceni Orvos és Egészségtudományi Centrumon is március 18-ával elindít. – Egy atlantai pályázaton mintegy 60 millió forintot nyertük, mely összegből öt szemeszteren keresztül dietetikus szakemberek egyetemi előadásaival, illetve heti háromszor négy órában egészséges táplálkozással kapcsolatos szaktanácsadással várjuk a hallgatókat – fogalmazott Kubányi Jolán, az MDOSZ elnöke a keddi sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: az előadásokat és szaktanácsadást bármilyen szakos hallgató látogathatja.

– Egy program akkor jó, ha nem csak egy adott időszakra vonatkozik. Nagy örömmel fogadtam be ezt a programot a centrumba, hiszen ezzel a nálunk hallgató diákok a tanulmányaikhoz és későbbi szakmájukhoz is fontos ismereteket szerezhetnek.

Számos krónikus betegnek (magasvérnyomás, cukorbetegség) legelőször életmódváltozást, diétát javaslunk, s csak ezt követően kap gyógyszeres kezelést. Reményeim szerint azon orvostanhallgatók, aki részt vesznek a programban későbbi munkájuk során jobban igénybe veszik majd a dietetikusok szaktudását – fogalmazott Paragh György centrumelnök.

Felmérést készítenek

Egyetemenként mintegy 300 fő jelentkezésére számítanak, ami azt jelenti, hogy a program befejeztéig mintegy 4500 hallgatót szólítanak meg.

– A projektben résztvevő diákok táplálkozási szokásait, valamint az ezzel összefüggésbe hozható alapadataikat (testtömeg, testösszetétel stb... ) is rögzítjük, melyek segítségével feltehetően kortársaik egészségi állapota és étkezési szokása is kirajzolódik majd – jegyezte meg az MDOSZ elnöke. Fürjes Gergely, a Debreceni Egyetem Hallgató Önkormányzat alelnöke hozzátette: az adatok később kutatásokhoz és szakdolgozatokhoz is felhasználhatóvá válik majd.

A programba a DEOEC mellett a Budapesti Corvonus Egyetem Élelmiszertudományi Kara és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara kapcsolódik be.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában