Helyi közélet

2013.03.27. 11:14

„Akkor boldog, ha használják”

Nádudvar - Több, mint kétszáz szavazattal a harmadik helyen zárta a versenyt a nádudvari fekete kerámia.

Nádudvar - Több, mint kétszáz szavazattal a harmadik helyen zárta a versenyt a nádudvari fekete kerámia.Örömmel fogadta a hírt Fazekas Ferenc népi iparművész, miszerint a nádudvari fekete kerámia is felkerült olvasóink szavazata alapján a hungarikumnak javasolt hajdú-bihari termékek listájára.

– Valamikor több, mint 50 fazekas készítette Nádudvaron a fekete kerámiát, ma már csak hatan vagyunk. A mi családunk több mint 300 éve űzi ezt a mesterséget, apáról fiúra száll a hagyomány, jelenleg négyen állítjuk elő a terméket, és nem csak a műhelyben dolgozunk: tanítjuk is a szakma fortélyait a helyi kézműves szakiskolában, mert mindenképpen szeretnénk továbbadni a tudásunkat – mondta a fazekas mester. Hozzátette: a városban egy másik család is készít fekete kerámiát, ami mégis más – mindketten a maguk jellegzetes darabjait alkotják meg.

Kaviccsal „sikálják” fényesre

A „feketeség” titkát is elárulja: nem festék okozza, hanem az égetési technológia és a magas vastartalmú agyag. Fatüzelésű kemencében égetik az edényeket, a folyamat végén a kemencét lezárják, és a szénpor beleég az agyagba. A kerámián matt és fényes felületek váltakoznak, utóbbi esetén égetés előtt kaviccsal dörzsölik, „sikálják” az edényt. Ennek praktikus oka van, az anyag tömörödik és ellenállóbb lesz, a felület pedig kifényesedik.

– A fekete kerámia vizes- és tárolóedénynek készül, főzni nem lehet benne, mert nem hőálló a felhasznált agyag. Fekete kerámiát az Alföldön több helyen is készítették, de leginkább Nádudvaron maradt meg és vált jellemzővé – magyarázza Fazekas Ferenc. A fekete cserepek egykor a paraszti élet mindennapos használati tárgyai voltak, később váltak csak dísztárgyakká, készítőik pedig remélik, hogy az emberek újra felismerik funkcionális hasznukat.

– Jobban megmutatja a szépségét az edény, ha használják. A cserépnek is lelke van, akkor boldog, ha mindennap hozzáérnek, kiveszik belőle a cukrot, zsírt – tette hozzá a mester, utalva arra, hogy a porózus szerkezetű cserepek mindenféle élelmiszer tárolására kiválóan alkalmasak, mert az anyagok „szellőznek” benne.

Van jövője

A K. Nagy család már 400 évnél is régebben készíti fekete kerámiáit – idézi fel K. Nagyné Szarvas Eszter. – Igyekszünk mind többet meríteni a hagyományokból, így a fekete mellett sütés-főzésre szolgáló drótos edényeket is csinálunk, amik technológiája a férjem nagyszüleitől maradt ránk; remélem, egyszer ezek is népszerűek lesznek – mondta. Úgy véli, a nádudvari fekete kerámia világviszonylatban is egyedülálló.

– A családi hagyomány továbbélése anyósomnak köszönhető. Amikor a fiai kicsik voltak, sajnos, meghalt a férje, és ő úgy döntött, folytatja az egyébként férfias mesterséget. Azt gondolom, a nádudvari fekete kerámiának, mint hungarikumnak van jövője.

HBN


Balmazújváros - Hat generáció, 12 kalapos, 1,5 évszázad, több tízezer Mihalkó-kalap.


Pocsaj - Három emberöltő alatt több ezer ostor került ki a pocsaji Bohos család kezei közül.


Debrecen - Mézeskalács, mézes-tallér, mézespuszedli, mézes mogyoró – szeretjük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában