Helyi közélet

2013.03.28. 13:23

A debreceni közgyűlés ülése

Debrecen - Többek közt szociális ellátások térítési díjairól, településrendezésről és személyi kérdésekről ülésezik a debreceni közgyűlés.

Debrecen - Többek közt szociális ellátások térítési díjairól, településrendezésről és személyi kérdésekről ülésezik a debreceni közgyűlés.A közgyűlés ma délelőtt döntött a Csokonai Színház igazgatójának kilétéről. A három jelöltből végül Ráckevei Annát támogatták legtöbben. Az alábbiakban pedig a képviselőtestület további döntéseiről tájékozódhatnak.

Újráznak

Először élt a közgyűlés a köznevelési törvény nyújtotta, 2013. január elsején hatályba lépett lehetőséggel, mely szerint intézményvezetők pályáztatás nélkül nevezhetők ki újabb öt évre, ha ismételt megbízásukkal a fenntartó és a nevelőtestület egyetért. Ily módon Lovász Ilonának, Simon Imrénének és Takácsné Bujdosó Erikának szavazott bizalmat a testület a Faragó Utcai, az Alsójózsai Kerekerdő és a Thaly Kálmán Utcai Óvoda esetében.

Döntöttek az Új Vigadó megvásárlásáról

Sürgősségi indítványként került napirendre az Új Vigadó megvásárlásának ügye: 375 millió forint (+ 60 millió áfa) összegért veszi meg a város, aztán lebontja. A vételárból előlegként 100 millió forintot a kiürítéskor fizet meg, a többit 2014-ben. A polgármester elmondta: fizikailag nem akadályozná az épület a nagyerdőfejlesztési projekt részét képező látványelemnek a mai csónakázó tó helyén történő kialakítását, a későbbi működtetését azonban jelentősen nehezítené.

Heti egy nap a székely zászlóé

Nem szavazták meg a képviselők a Jobbik javaslatát, hogy a székely zászló állandóan ki legyen tűzve a városháza épületére, bár minden felszólaló egyetértett abban, hogy Debrecen ki szeretné fejezni az összetartozást a székely néppel. Helyette a Fidesz-frakció módosító indítványát fogadták el, így a lobogó – ahogyan néhány hete Somogyi Béla alpolgármester javaslatára már bevezették – az állampolgári eskütételek napján leng az épületen.

Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) megdöbbentőnek nevezte a fideszes képviselők hozzáállását az ügyhöz; emlékeztetett rá, hogy számos Fidesz-vezetésű városban kitűzték a zászlót és úgy vélte, a debreceni tagok szembemennek saját pártjukkal csak azért, mert a szóban forgó javaslatot a Jobbik tette.

Kósa Lajos elmondta, a zászló körüli vita azért robbant ki, mert Hargita megye nemrég úgy döntött, hogy régi lobogóját a székely zászlóra cseréli. Egyébként, akár a többi megyéé, Hargitáé is ott van a román Parlament épülete előtt. A debreceni polgármester szerint problémákat vethet fel a zászlóhasználat, hiszen egy zászlóhoz tulajdonosának jogai kötődnek; ezért kompromisszumos javaslatként azt mondta, nem hivatalos épületen, de méltó helyen legyen kint a székely lobogó. Példaként említette a Medgyessy sétány végét, amit Székelyek terének nevezhetnénk el.

Ágoston Tibor (Jobbik) örömmel fogadta az ötletet, kérve, hogy a megvalósulásig folyamatosan legyen kint a lobogó a régi városházán – hiába.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában