Helyi közélet

2013.03.27. 10:53

A karikásra pattintottak a legtöbben

Pocsaj - Három emberöltő alatt több ezer ostor került ki a pocsaji Bohos család kezei közül.

Pocsaj - Három emberöltő alatt több ezer ostor került ki a pocsaji Bohos család kezei közül.Természetesen a címben csak az ostor adta szójátékkal éltünk, olvasóink a Hajdú Online-on a nekik tetsző jelöltre kattintva szavazhattak abból a megyei hungarikum-jelölt listából, melyet egy korábbi fordulóban lapunk felhívására szintén olvasóink javasoltak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Hajdú-bihari Naplót is kiadó Inform Média Kft. év elején elhatározta, hogy a tavaly életbe lépett Hungarikum-törvény alapján lehetőséget ad az általa kiadott megyei (Hajdú-Bihar mellett, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék) napilapok olvasóinak, hogy javaslatokat tegyenek a szerintük helyi nemzeti értéket képviselő termékekre. Ezek közül a már említett szavazás után kiadónk a négy legtöbb voksot kapottat beterjeszti a Magyar Értéktárhoz, akik a beérkező „ötleteket” összesítik, rendszerezik majd javaslatot tesznek a Hungarikum Bizottságnak, akik döntenek arról mely értékek válthatnak hungarikummá, s kerülhetnek be a Hungarikumok Gyűjteményébe. A lapunk által indított - február 27-től március 13-ig tartó - szavazást megyénkben végül jelentős fölénnyel, s 508 vokssal a pocsaji ostorok (kisostor, közepes ostor, nyeles nagy ostor, faragott nyelű ostor, berakott nyelű nagy ostor) nyerték.

Egymás keze alá dolgoznak

– Nagyon örültem, de bevallom először nagyon meg is lepődtem, amikor egy ismerősöm anyukájától megtudtam, hogy minket is javasoltak a Napló olvasói a hungarikum listára – mondta lapunknak Bohos Tamás, bőrdíszműves, aki immár családjának harmadik generációs tagjaként készíti az ostorokat. Elmondta, a nagyapja, Bohos János még az ötvenes évek közepén kezdte a mesterséget, ezt folytatta édesapja, s ő maga is ebbe cseperedett bele testvéreivel együtt.

– Emlékszem nyaranta – 8-9 éves lehettem – már a műhelyben segítettem. Készültünk a hortobágyi lovas napokra, a Hídivásárra. Az elmúlt közel három emberöltő alatt több ezer ostor került ki családunk keze alól – mondta büszkén a 2004-ben Hajdú-Bihar megyei Minőségi Termék címet is elnyert ostorkészítő. Kérdésünkre – lesz-e aki folytassa a mesterséget – reményét fejezte ki. A beszélgetés során kiderült jelenleg is testvéreivel és párjával együtt készítik a híres ostorokat.

– A bőrt az ostorokhoz házilag készítjük, s ez biztosítja azt a magas minőséget, amit egy gyár nem lenne képes elérni. Ezek a bőrök különösen masszívak, s ha az ostorokat megfelelően kezelik, ápolják – például birkafaggyúval vagy paraffinolajjal – akkor akár örök életűek is lehetnek – hallhattuk Bohos Tamástól, kinek keze alá János bátyja a bőrök kikészítésével; öccse, Richárd azok fonásával; párja, Ungvári Irén pedig az ostort díszítő szebbnél-szebb hagyományos hortobágyi fonásokkal dolgozik. Megtudtuk, a Bohos-ostoroknak van még két különlegessége.

– A nyelet még édesapám fejlesztette ki, nagyon kézre áll, nem csúszik ki a tenyérből. Az ostorokat pedig úgynevezett kígyónyakas fonással készítjük, azaz a vége vékony, utána megvastagszik, s aztán újra elvékonyul kicsit. Ahogy nagyapám mondta, szép sudár – avatott be a családi „titkokba” Bohos Tamás.

HBN-FÁ


A győztes jelöltek

Hajdú-Bihar megye:   

  • Pocsaji ostorok
  • Mihalkó-pásztorkalapok
  • Nádudvari fekete kerámia
  • Mézeskalács, mézes-puszedli, mézes-mogyoró, mézestallér
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye:

  • Nyíregyházi bokortanyák
  • Beregi keresztszemes hímzés és minták
  • Vállaji sváb füstölt áruk
  • Két temető Fehérgyarmaton
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye:

  • Gönci barack és a belőle készülő pálinka
  • Farkas Martin kalocsai virágos tortája
  • Szabó Sándorné népi hímzőművész abaúji szőttesek gyűjteménye és zsűrizett munkái
  • Magyar akácméz

  • Balmazújváros - Hat generáció, 12 kalapos, 1,5 évszázad, több tízezer Mihalkó-kalap.


    Nádudvar - Több, mint kétszáz szavazattal a harmadik helyen zárta a versenyt a nádudvari fekete kerámia.


    Debrecen - Mézeskalács, mézes-tallér, mézespuszedli, mézes mogyoró – szeretjük!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában