Helyi közélet

2013.02.27. 10:51

XVIII. Debreceni Kardiológiai Napok

Debrecen - Immár tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre március első hétvégéjén – február 28-a és március 2-a között – Debrecen város legnagyobb orvoskongresszusa, a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferencia a Kölcsey Központban.

Debrecen - Immár tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre március első hétvégéjén – február 28-a és március 2-a között – Debrecen város legnagyobb orvoskongresszusa, a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferencia a Kölcsey Központban.A kongresszust 1995-ben Édes István és Czuriga István professzorok a Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikája és a Debreceni Járóbeteg Kardiológiai Intézet közös szervezésében indították el. A szervezők eredeti szándéka a folyamatos kardiológiai továbbképzés biztosítása és a legújabb szakmai ismeretek naprakész átadása volt az Észak-kelet magyarországi régió orvosai számára. A gyorsan népszerűvé váló rendezvény hamar túlnőtte a regionális kereteket, és mára az egyik legrangosabb hazai posztgraduális kardiológiai fórummá vált. Az első évben 4-500 regisztrált résztvevő volt, azóta ez a szám közel megháromszorozódott. A résztvevők (kardiológusok, belgyógyászok, háziorvosok, rezidensek és Ph.D. hallgatók) amellett, hogy a szakma legkiválóbb képviselőitől hallanak összefoglaló előadásokat a kardiológia legfontosabb aktualitásairól, írott formában is megkapják a kongresszus teljes anyagát, és részvételükkel a legmagasabb továbbképzési kredit pontot teljesítik.

A továbbképző konferencia elsősorban gyakorlati-klinikai jellegű, azonban rendszeresen szerveznek angol nyelvű kísérletes-elméleti szekciót is, neves külföldi előadók részvételével, amelyen a kardiológiai alapkutatás legérdekesebb kérdéseit vitatják meg. Az idei konferencia fő témája a szívgyógyászat aktualitásaival foglalkozik, melyek közül kiemelkedik a „Ischaemiás szívbetegség aktuális kérdései” című szekció. Ezen belül ismertetni fogják a nők szív- és érrendszeri betegségének sajátosságait és a szívinfarktus különböző formáival kapcsolatos legfontosabb aktuális kérdéseket. Ezek a témák azért is jelentősek, mert hazánkban az európai átlagot messze meghaladóan gyakoriak a koszorúér-betegségek, melyek vezető halálokként szerepelnek mind a férfiak, mind a nők körében, és ezáltal fontos népegészségügyi jelentőséggel bírnak.

A korábbi kongresszusokhoz hasonlóan nagy érdeklődésre tart számot az „Egy év a kardiológiában” című szekció, amelyben a résztvevő hallgatóság értesülhet minden olyan fontos újdonságról, ami az elmúlt év legfontosabb nagy európai és világkongresszusain elhangzott. A konferencia évek óta visszatérő és a résztvevők között nagyon népszerű témája azoknak az új kardiológiai irányelveknek és ajánlásoknak az ismertetése, amelyek alapján a gyakorló orvosok a napi munkájukat végzik. Külön szekció foglalkozik az idén a kardiológia gyógyszeres és eszközös kezelési formáival, ezen belül is olyan fontos témákkal, mint a lipidcsökkentő kezelés, az antihypertenzív kezelés, az anti-ischaemiás gyógyszeres kezelés, az antithrombotikus terápia, a ritmuszavarok akut ellátása a koronária őrzőben és a beültethető eszközös terápia.

A konferencia részeként rendezik meg azt a népszerű gyakorlati jellegű kardiológiai szemináriumot, amelynek keretében tapasztalt klinikus orvosok interaktív módon ismertetnek érdekes és tanulságos beteg-eseteket a hallgatóság számára. Ebből különösen a fiatal rezidensek és szakorvosjelöltek tanulhatnak sokat. Nagy érdeklődésre tarthat számot az a szombat délelőtti két szekció is, amelyekben számos aktuális és érdekes téma kerül napirendre. Ilyenek többek között a telemetria az akut koszorúér-betegségek ellátásban (Észak-alföldi régiós tapasztalatok), újdonságok a coronária intervencióban, a szívsebészet aktualitásai, a gyulladás szerepe az érelmeszesedésben, a stroke ellátás újdonságai, a szív- és a vesebetegségek kapcsolata és a vitaminok szerepe a szív-és érrendszeri betegségek kezelésében.

A kongresszus két napján a kardiológiai gyógyszerek gyártásában élenjáró gyógyszergyárak tartanak hazai szakemberek részvételével, várhatóan nagy érdeklődésre számot tartó szimpóziumokat, különböző aktuális gyakorlati kardiológiai témákról.

A kongresszust megelőző napon már tradicionálisnak számító fél napos továbbképző kurzus is lesz, az Interaktív echocardiographiás fórum, ahol olyan szív-ultrahangos vizsgálatokat és méréseket mutatnak be, melyeket elméletben már sokan ismernek, de a gyakorlati kivitelezésben nehézségek adódhatnak.

A kongresszus szakmai programja mellett a résztvevők jó hangulatú társasági programokon is részt vesznek, ahol lehetőség nyílik a szakmai kapcsolatok további erősítésére. Az eddigi Debreceni Kardiológiai Napok tapasztalatai alapján a résztvevők a rendezvényt nagyon hasznos szakmai fórumnak tartják, a szervezők pedig az idei konferencián is arra törekszenek, hogy magas színvonalon biztosítsák a résztvevőknek a kardiológia legújabb eredményeinek átadását, a megszerzett tudás szinten tartását, és ezzel jól szolgálják a magyar kardiológia, végső soron a szívbetegek ügyét – tájékoztatott Dr. Czuriga István egyetemi tanár, a kongresszus titkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában