Helyi közélet

2013.02.28. 13:08

Szentesítik az adósságkonszolidációt Debrecenben

Debrecen - A megye 19 településétől több mint 29 milliárd forint adósságot vállal át az állam.

Debrecen - A megye 19 településétől több mint 29 milliárd forint adósságot vállal át az állam.Csütörtökön írják alá az 5 ezer fő lakosságszám feletti települések polgármesterei az adósságkonszolidációval kapcsolatos megállapodásokat – tudatta aznap Rácz Róbert kormánymegbízott.

Az átvállalt adósság összesen 29 milliárd 300 millió forintot tesz ki, a mértéke pedig a legjobb pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatok esetében az adósság 40, a legrosszabb helyzetben lévőknél pedig 70 százaléka.

– Nem volt még olyan az ország történetében, amikor a helyhatóságoktól ekkora adósságot vállalt volna át a központi kormányzat. Az önkormányzatok a rendszerváltás óta nem kaptak ilyen nagyságrendű kormányzati támogatást. Az esemény annál inkább is jelentős, mert nemcsak adósságot vállal át tőlük az állam, hanem a települések ezzel együtt elfogadták azokat a szabályokat, amelyek lehetetlenné teszik, hogy az önkormányzatok még egyszer úgy eladósodjanak, ahogy ez történt az elmúlt húsz évben – olvasható a közleményben.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában