Helyi közélet

2013.01.26. 13:36

Sokakat kínoz a magas vérnyomás

Debrecen - A korszerű gyógyítás középpontjában nem önmagában egy betegség, hanem a beteg ember kezelése áll. A magasvérnyomás-betegségben szenvedőknél gyakran észlelhető cukorbetegség illetve zsíranyagcsere eltérés.

Debrecen - A korszerű gyógyítás középpontjában nem önmagában egy betegség, hanem a beteg ember kezelése áll. A magasvérnyomás-betegségben szenvedőknél gyakran észlelhető cukorbetegség illetve zsíranyagcsere eltérés.Mindegyik betegség felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, valamint megfelelő kezelés nélkül romlik a betegek életkilátása és életminősége. A különböző eltérések egységes, komplex szemléletű kezelése szükséges -hangzott el a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézet Regionális Hypertonia Centruma, a Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék és a Magyar Hypertonia Társaság által szombaton rendezett tudományos továbbképzésen.

Fontos a mérés

Dr. Páll Dénes egyetemi docens, a Regionális Hypertonia Centrum vezetője elmondta: a tartósan 140/90 Hgmm feletti érték életkortól és nemtől függetlenül magasvérnyomás-betegséget jelent. Tekintettel arra, hogy az emelkedett vérnyomásérték a betegek jelentős részének éveken keresztül nem okoz panaszt, ezért számos esetben csak évek, évtizedek múltán kerül a betegség felismerésre.

Szűrővizsgálatok, időszakos vérnyomásmérések végzése szükséges a hypertonia időben történő diagnosztizálása érdekében. A felnőtt lakosság 30-35%-a, tehát minden 3. felnőtt hypertoniában szenved, és újabb adatok szerint – elsősorban az elhízás növekedésével párhuzamosan – ez a gyakoriság fokozódik. Az utóbbi évtizedekben a cukorbetegség is egyre gyakoribbá vált: a felnőtt lakosság 6-7%-át érinti. A magasvérnyomás-betegségben szenvedők esetén gyakoribb a cukorbetegség és a zsíranyagcsere zavar jelenléte.

Fenti, úgynevezett rizikófaktorok halmozódása miatt felgyorsult érelmeszesedés figyelhető meg. Gyakrabban alakul ki szívbetegség, veseérintettség és agyi károsodás.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában