Helyi közélet

2013.01.21. 10:10

Minden, amit az influenzáról tudni kell

Debrecen - Ha már elkaptuk az influenzát, érdemes betartani néhány jó tanácsot ahhoz, hogy másokat ne betegítsünk meg. – Tüsszögés, köhögés esetén, a papír zsebkendőt úgy helyezzük az arcunkhoz, hogy az orrunkat és szánkat egyaránt befedje.

Debrecen - Ha már elkaptuk az influenzát, érdemes betartani néhány jó tanácsot ahhoz, hogy másokat ne betegítsünk meg. – Tüsszögés, köhögés esetén, a papír zsebkendőt úgy helyezzük az arcunkhoz, hogy az orrunkat és szánkat egyaránt befedje.

Mivel a váladékban töményen megtalálható a kórokozó, ezért azt javaslom, hogy a zsebkendőt egy lezárható zacskóba gyűjtsük, amit már nyugodt szívvel kidobhatunk bármilyen kukába. A zsebkendő eldobása után mossunk kezet, vagy használjunk fertőtlenítő gélt. Ha influenzásak vagyunk, ne menjünk közösségbe és ne látogassunk a kórházban betegeket! – hangsúlyozta a Kórházhigiéne és Infekciókontroll Tanszék vezetője.

 

Még nem késő védőoltást kérni az orvostól

Az influenzát nem, a szövődményét azonban antibiotikummal kell kezelni.

A keddi szakembertelefon alkalmával az influenzáról és a védőoltásról rendhagyó módon két professzortól kaphattak bővebb tájékoztatást olvasóink. A telefonálók kérdéseire dr. Orosi Piroska, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Kórházhigiéne és Infekciókontroll Tanszék vezetője, valamint prof. dr. Rurik Imre, a Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék vezetője válaszolt.

 

Tünetek és kezelésük

Hogyan különböztethető meg az influenza egyéb légúti megbetegedéstől, és hogyan kezelhető? – kérdezte telefonálónk. – Epidemiológusként 3 tünet után jelentem ki, hogy valaki influenzás: magas láz, légúti tünetek és izomfájdalom. A biztos diagnózis érdekében a klinikán azonban minden alkalommal torokváladékból vizsgálatot is végzünk, s amint beigazolódik a gyanú, antivirális (vírus elleni) szerrel kezeljük a pácienst – tájékoztatott dr. Orosi Piroska.

– Az antivirális gyógyszeres kezelés súlyos esetekben valóban elengedhetetlen, a háziorvosi gyakorlatban viszont inkább tüneti kezelést alkalmazunk, tehát amit a beteg panaszként megemlít, arra adunk gyógyszert, így általában láz– és fájdalomcsillapítókat. Az acetilszalicilsav hatóanyagú gyógyszerek azért

nagyon hatásosak ilyen esetekben, mert több problémára is megoldást jelentenek. Ezek kombinált hatású készítmények, így gyulladáscsökkentő, láz– és fájdalomcsillapító hatásuk egyaránt van. Figyelni kell azonban, hogy ezeket nem mindenki szedheti: a véralvadásgátlót szedő betegeknek és emésztési problémákkal küzdőknek nem javallott. A paracetamol hatóanyagú készítmények is alkalmasak a tünetek enyhítésére, de csak a napi megengedett dózist szabad bevenni, különben akár túladagolás is előfordulhat – fűzte hozzá dr. Rurik Imre.

 

Miért nem ingyenes?

Két nyugdíjas telefonáló is arra panaszkodott, hogy hiába kérte az ingyenes védőoltást a háziorvostól, a doktorok arra hivatkozva, hogy nincs már náluk vakcina, kérte olvasóinkat, hogy az oltóanyagot vásárolják meg a patikában.

– 65 év felett, egészségi állapottól függetlenül, mindenkinek ingyenesen jár az influenza elleni vakcina. Való igaz, hogy a körzeti orvosok főleg novemberben és decemberben oltottak, s január elejével elszámoltak az oltóanyaggal, de az ÁNTSZ-től tudnak még igényelni, hiszen bőven van belőle. Éppen ezért újra kellene telefonálni, s kérni a háziorvost, hogy rendeljen vakcinát – tanácsolta dr. Orosi Piroska.

 

Kaphatok, vagy nem?

Bejelentkeztem oltásra, de úgy érzem, kapar a torkom. Így is elmehetek beadatni? – hangzott a kérdés egy hölgytől.

– A torokkaparás lehet egy kezdeti infekció, azaz fertőzés jele is, ezért azt gondolom, pár napot várni kellene az oltással. Ha nem rosszabbodik az állapota, akkor beoltathatja magát. Azért szoktuk azt javasolni, hogy az egészséges kérje a vakcinát, mert akkor a legbiztonságosabb – fogalmazott a doktornő.

A lányom 7 hónapos terhes és cukorbeteg. Beadathatjuk–e neki a védőoltást? – kérdezte egy aggódó szülő. – Nyugodtan beadathatja a védőoltást, mert sem a gyereknek, sem a mamának nem árt. Sőt! A terhesség mellett a cukorbetegség egy újabb rizikó tényező, ami miatt még fogékonyabb a betegségre. Mindemellett a vakcina nagy előnye, hogy a kismama mellett a csecsemő is védett lesz a vírus ellen 6 hónapig – közölte a Kórházhigiéne és Infekciókontroll Tanszék vezetője.

Hat hónapos kor alatt nem lehet védőoltást beadatni a csecsemőknek. Hogyan védhetem meg kisbabámat az influenzától – kérdezte egy anyuka. – Csak úgy, ha a környezetében található embereket, tehát szülőket, nagyszülőket, testvéreket beoltatják – válaszolt a szakember.

Egy újabb telefonálónk – aki onkológiai kezelés alatt áll – szintén arról érdeklődött, hogy kaphat-e védőoltást.

– A betegsége miatt nagyobb veszélye van annak, hogy elkapja az influenzát, ezért mindenképp oltassa be magát – mondta a szakember. Dr. Rurik Imre hozzátette: mivel krónikus beteg, ugyanúgy mint a 65 év felettiek, a egészségügyi dolgozók, a krónikus beteg ápolását, gondozást végző egyének, a pedagógusok, az állapotosok, valamint azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezon idejére tervezik, ingyen kapja a védőoltást.

 

Amerikában tombol a járvány

Dr. Orosi Piroska tájékoztatása szerint Amerikában szinte minden államban tömeges megbetegedést okoz az influenza, s rengeteg oltóanyagot használtak el. – Hazánkban azonban jelenleg nincs járvány. Országos szinten január első hetében összesen 19 influenzaszerű megbetegedés volt, de mindössze 3 esetben igazoltak A vírust. Tehát még nem késő beadatni a védőoltást – hangsúlyozta a szakember. Az influenza legsúlyosabb szövődménye a tüdőgyulladás, mely akár halálhoz is vezethet. Dr. Rurik Imre elmondta: sokszor előfordul, hogy a beteg tünetei megszűnnek, majd pár nap elteltével ismét megjelennek. Ilyenkor egy esetleges tüdőgyulladásra kell gyanakodni.

Érdekességek az influenzáról

Az influenzának A és B típusai okozzák évről évre a megbetegedéseket. A vírusok között alapvető különbség, hogy a B vírus csak emberben fordul elő, az A vírus pedig emberben és állatban egyaránt.  

Az oltóanyagban az A és B vírus is benne van, így mindkettő ellen védelmet nyújt. A sertésinfluenza, madárinfluenza, és humáninfluenza általában keveredik egymással, s ennek az egyvelegnek a mértékétől függően jelennek meg az új influenzatörzsek – tájékoztatott dr. Rurik Imre.

 

HBN-TZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában