Helyi közélet

2013.01.26. 14:52

A fejőgép azonosítja a tehenet Hajdúnánáson

Hajdúnánás - A Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. telepein egyidőben több mint 5000 szarvasmarha és 17 ezer sertés napi etetését tartását kell megoldani Tedejen.

Hajdúnánás - A Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. telepein egyidőben több mint 5000 szarvasmarha és 17 ezer sertés napi etetését tartását kell megoldani Tedejen.Közvetve vagy közvetlenül a Tedej Zrt. minden feladatát az állattenyésztés szükségleteinek biztosítása érdekében végzi.

Nagy állatlétszám

A vállalatcsoport hét állattartó telepen foglalkozik tejelő szarvasmarha és húsmarha tenyésztéssel. Tejelő szarvasmarha állományuk 1800 tehénből és 1700 növendék állományból, húsmarha állományuk 700 tehénből és 830 darabos szaporulatából áll. - A társaságunk a biztos termelési alap híve, ennek megfelelően a képződött nyereséget teljes mértékben a tevékenység fejlesztésére fordítjuk, osztalék fizetésével nem vonjuk el a forrásokat a jövő termelési kapacitásaitól, illetve élünk az állattenyésztés fejlesztésére fordítható támogatásokkal.

Az utóbbi néhány évben a Tedej Zrt. több mint 1,6 milliárd forintot fordított szarvasmarha telepeinek fejlesztésére - mondta el Bódi László vezérigazgató. A fejlesztések egy része kötelező környezetvédelmi beruházás volt. A szarvasmarha telepek további működésének feltételeként a trágyakezelési fejlesztések keretében közel 40 000 tonna szilárd trágya és 21 000 m3-es hígtrágya tározót létesítettek.

Körforgó fejőház

Megépült egy 50 állásos körforgó rendszerű fejőház is. A tehenek nyakában lógó expanderek segítségével a fejőgép beazonosítja a teheneket és egyedi szinten gyűjt adatokat termelési állapotukról. Az adatok között szerepel a fejt tej mennyisége, minőségi paraméterei és az állat aktivitására jellemző lépés szám is. A gyűjtött adatok folyamatosan kiértékelésre kerülnek, ezek eredményétől függően automata kapuk kiválasztják az állategészségügyi kezelésre, termékenyítésre váró egyedeket. A korszerű technika segítségével nagyüzemi körülmények között is egyedi bánásmódban részesülnek a teheneik. A fentieken túl silóteret, szénatárolókat, szilárd burkolatú utakat is létesítettek valamint számos régi istállót újítottak fel.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában